Омладински центар “Здраво да сте” покренуо нови пројекат: Уз храну и музику уче о страним културама

Маја Станојевић
Омладински центар “Здраво да сте” покренуо нови пројекат: Уз храну и музику уче о страним културама

БАЊАЛУКА - Омладински центар “Здраво да сте” организује занимљиви пројекат “Музички кувар”, у оквиру којег заинтересовани имају прилику да сваког петка у 14 часова спремају традиционална јела уз музику карактеристичну за одређену државу.

Психолог из Омладинског центра “Здраво да сте” Наташа Пивашевић казала је за “Глас Српске” да су до сада кували јела карактеристична за Њемачку, Италију, Португалију, Шпанију и Данску, а на овај начин планирају да упознају и друге свјетске државе.

- У оквиру нашег дружења имали смо част да угостимо људе који су рођени или дужи период живјели у тим државама те од њих учили специфичности везане за тамошњу културу - рекла је Пивашевићева.

Према њеним ријечима, имали су дан посвећен Италији, када су учили како да спреме тјестенину са карбонара сосом.

- Од Шпанца који већ неко вријеме живи у Бањалуци научили смо како се прави тортиља. “Дан њемачке кухиње” смо пропратили њиховом панк-рок музиком на препоруку колеге који је био онлајн присутан током припреме јела. Португалију смо упознали спремајући њихове традиционалне ћуфте уз музику бенда “Фара Фанфара”, чије нумере нам је свирао члан овог састава - рекла је Пивашевићева.

Како је нагласила, сви учесници који су подијелили са њима кулинарско умијеће и учинили ову активност занимљивијом, на неки начин постали су дио овог Удружења.

- Млади који су учествовали у овим активностима, наши чланови и посјетиоци казали су да су веома задовољни дружењем и новим сазнањима - рекла је Пивашевићева.

Како би се што боље спремили за овај пројекат, обновили су кухињу и проширили простор, који су добили у најам од Градске управе.

- Санација кухиње је омогућила да млади припремају јела која воле и иначе, не само петком - рекла је Пивашевић и додала да је кухиња постала омиљено мјесто окупљања.

 Опремање

Опремање Омладинског центра “Здраво да сте” подржао је Институт за развој младих “Култ”.

- Селидбом на нову локацију, нашли смо се пред новим изазовима и потребом за унапређењем инфраструктуре Омладинског центра - рекла је Наташа Пивашевић. Додала је да су већ до сада опремили нову кухињу и реконструисали један зид, дјелимично обновили рачунарску опрему те набавили додатни намјештај.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана