Omladinski centar “Zdravo da ste” pokrenuo novi projekat: Uz hranu i muziku uče o stranim kulturama

Maja Stanojević
Omladinski centar “Zdravo da ste” pokrenuo novi projekat: Uz hranu i muziku uče o stranim kulturama

BANjALUKA - Omladinski centar “Zdravo da ste” organizuje zanimljivi projekat “Muzički kuvar”, u okviru kojeg zainteresovani imaju priliku da svakog petka u 14 časova spremaju tradicionalna jela uz muziku karakterističnu za određenu državu.

Psiholog iz Omladinskog centra “Zdravo da ste” Nataša Pivašević kazala je za “Glas Srpske” da su do sada kuvali jela karakteristična za Njemačku, Italiju, Portugaliju, Španiju i Dansku, a na ovaj način planiraju da upoznaju i druge svjetske države.

- U okviru našeg druženja imali smo čast da ugostimo ljude koji su rođeni ili duži period živjeli u tim državama te od njih učili specifičnosti vezane za tamošnju kulturu - rekla je Pivaševićeva.

Prema njenim riječima, imali su dan posvećen Italiji, kada su učili kako da spreme tjesteninu sa karbonara sosom.

- Od Španca koji već neko vrijeme živi u Banjaluci naučili smo kako se pravi tortilja. “Dan njemačke kuhinje” smo propratili njihovom pank-rok muzikom na preporuku kolege koji je bio onlajn prisutan tokom pripreme jela. Portugaliju smo upoznali spremajući njihove tradicionalne ćufte uz muziku benda “Fara Fanfara”, čije numere nam je svirao član ovog sastava - rekla je Pivaševićeva.

Kako je naglasila, svi učesnici koji su podijelili sa njima kulinarsko umijeće i učinili ovu aktivnost zanimljivijom, na neki način postali su dio ovog Udruženja.

- Mladi koji su učestvovali u ovim aktivnostima, naši članovi i posjetioci kazali su da su veoma zadovoljni druženjem i novim saznanjima - rekla je Pivaševićeva.

Kako bi se što bolje spremili za ovaj projekat, obnovili su kuhinju i proširili prostor, koji su dobili u najam od Gradske uprave.

- Sanacija kuhinje je omogućila da mladi pripremaju jela koja vole i inače, ne samo petkom - rekla je Pivašević i dodala da je kuhinja postala omiljeno mjesto okupljanja.

 Opremanje

Opremanje Omladinskog centra “Zdravo da ste” podržao je Institut za razvoj mladih “Kult”.

- Selidbom na novu lokaciju, našli smo se pred novim izazovima i potrebom za unapređenjem infrastrukture Omladinskog centra - rekla je Nataša Pivašević. Dodala je da su već do sada opremili novu kuhinju i rekonstruisali jedan zid, djelimično obnovili računarsku opremu te nabavili dodatni namještaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana