Одржавање инсталација гарантује боље гријање

Александар Стојановић
Одржавање инсталација гарантује боље гријање

БАЊАЛУКА - Због недовољног познавања подјеле надлежности испоручиоца топлотне енергије и корисника гријања у “Еко топланама” кажу да највише жалби корисника имају почетком сваке сезоне, а да се највећи број односи на унутрашње инсталације, чије одржавање је заправо у надлежности корисника.

У овом предузећу појашњавају да су они дужни да производе и испоручују топлотну енергију у складу с Општим условима за производњу, испоруку и коришћење топлотне енергије, прописаним од стране града те да је њихова обавеза редовно одржавање, поправка, санација и ремонт производних постројења и топлификационе мреже.

У “Еко топланама” кажу да често и у тим случајевима техничке екипе приступају рјешавању ових проблема, јер желе да обезбиједе што већи комфор и неометану испоруку топлотне енергије.

Најчешћи проблеми унутрашњих инсталација су појава ваздуха у гријним тијелима и цјевоводу и зачепљење усљед запрљања и дотрајалости.

- Најчешће се догађа да имамо жалбе корисника на лоше гријање почетком сезоне и након што наша екипа изађе на терен утврдимо да се ради о неозраченим радијаторима. Испуштање ваздуха из гријних тијела је активност коју сваки корисник треба сам да уради одмах након пуњења система водом. Често изађемо у сусрет па наша екипа то уради и покаже корисницима, како би убудуће сами могли да то обаве - кажу у “Еко топланама”.

И активирање или отварање вентила у разводним ормарима гдје су инсталирани калориметри обавеза је корисника.

Према Општим условима унутрашње и заједничке унутрашње инсталације, као и њихово редовно одржавање су одговорност корисника, односно заједница етажних власника (ЗЕВ). Према овом документу корисници не могу без писмене сагласности “Еко топлана” обављати замјену, преправке нити доградњу на унутрашњим инсталацијама.

- ЗЕВ-ови су дужни да обезбиједе кључ од улазних врата радницима “Еко топлана”, јер је корисник дужан и да омогући приступ прикључку и обрачунском мјесту - кажу у овом предузећу.

Предсједник ЗЕВ-а у улици Драгише Васића 6 Дамир Пепић истакао је да током претходне сезоне нису имали никаквих интервенција.

- Имамо 22 стана и до сад није било ни потребе за интервенцијама. Сви станари испуњавају обавезе, а имамо добру сарадњу са “Еко топланама”, која такође испуњава свој дио обавеза - казао је Пепић.

Мјештанин зграде у улици Косте Јарића Зоран Гајић казао је да је ове године имао проблема са радијаторима, али да су радници “Еко топлана”, иако то није у њиховој надлежности нити њихова обавеза, изашли у сусрет и брзо отклонили квар.

  Старије зграде

У “Еко топланама” истичу да би корисници требало да искористе период између двије сезоне да би припремили заједничке унутрашње и унутрашње инсталације за сезону.

- Ово се посебно односи на кориснике у старијим зградама са дотрајалим инсталацијама. И потрошачи који су протекле сезоне имали проблем с унутрашњим инсталацијама требало би да ангажују овлашћено предузеће да отклони квар - наглашавају у “Еко топланама”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана