Održavanje instalacija garantuje bolje grijanje

Aleksandar Stojanović
Održavanje instalacija garantuje bolje grijanje

BANjALUKA - Zbog nedovoljnog poznavanja podjele nadležnosti isporučioca toplotne energije i korisnika grijanja u “Eko toplanama” kažu da najviše žalbi korisnika imaju početkom svake sezone, a da se najveći broj odnosi na unutrašnje instalacije, čije održavanje je zapravo u nadležnosti korisnika.

U ovom preduzeću pojašnjavaju da su oni dužni da proizvode i isporučuju toplotnu energiju u skladu s Opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korišćenje toplotne energije, propisanim od strane grada te da je njihova obaveza redovno održavanje, popravka, sanacija i remont proizvodnih postrojenja i toplifikacione mreže.

U “Eko toplanama” kažu da često i u tim slučajevima tehničke ekipe pristupaju rješavanju ovih problema, jer žele da obezbijede što veći komfor i neometanu isporuku toplotne energije.

Najčešći problemi unutrašnjih instalacija su pojava vazduha u grijnim tijelima i cjevovodu i začepljenje usljed zaprljanja i dotrajalosti.

- Najčešće se događa da imamo žalbe korisnika na loše grijanje početkom sezone i nakon što naša ekipa izađe na teren utvrdimo da se radi o neozračenim radijatorima. Ispuštanje vazduha iz grijnih tijela je aktivnost koju svaki korisnik treba sam da uradi odmah nakon punjenja sistema vodom. Često izađemo u susret pa naša ekipa to uradi i pokaže korisnicima, kako bi ubuduće sami mogli da to obave - kažu u “Eko toplanama”.

I aktiviranje ili otvaranje ventila u razvodnim ormarima gdje su instalirani kalorimetri obaveza je korisnika.

Prema Opštim uslovima unutrašnje i zajedničke unutrašnje instalacije, kao i njihovo redovno održavanje su odgovornost korisnika, odnosno zajednica etažnih vlasnika (ZEV). Prema ovom dokumentu korisnici ne mogu bez pismene saglasnosti “Eko toplana” obavljati zamjenu, prepravke niti dogradnju na unutrašnjim instalacijama.

- ZEV-ovi su dužni da obezbijede ključ od ulaznih vrata radnicima “Eko toplana”, jer je korisnik dužan i da omogući pristup priključku i obračunskom mjestu - kažu u ovom preduzeću.

Predsjednik ZEV-a u ulici Dragiše Vasića 6 Damir Pepić istakao je da tokom prethodne sezone nisu imali nikakvih intervencija.

- Imamo 22 stana i do sad nije bilo ni potrebe za intervencijama. Svi stanari ispunjavaju obaveze, a imamo dobru saradnju sa “Eko toplanama”, koja takođe ispunjava svoj dio obaveza - kazao je Pepić.

Mještanin zgrade u ulici Koste Jarića Zoran Gajić kazao je da je ove godine imao problema sa radijatorima, ali da su radnici “Eko toplana”, iako to nije u njihovoj nadležnosti niti njihova obaveza, izašli u susret i brzo otklonili kvar.

  Starije zgrade

U “Eko toplanama” ističu da bi korisnici trebalo da iskoriste period između dvije sezone da bi pripremili zajedničke unutrašnje i unutrašnje instalacije za sezonu.

- Ovo se posebno odnosi na korisnike u starijim zgradama sa dotrajalim instalacijama. I potrošači koji su protekle sezone imali problem s unutrašnjim instalacijama trebalo bi da angažuju ovlašćeno preduzeće da otkloni kvar - naglašavaju u “Eko toplanama”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana