Одржана четврта туристичка регата у кањону Тијесно: Сигуран спуст кроз врбаске брзаке и букове

Илијана Божић
Одржана четврта туристичка регата у кањону Тијесно: Сигуран спуст кроз врбаске брзаке и букове

БАЊАЛУКА - Љепота неукротиве ријеке Врбас, која је пробивши пут кроз стијене створила кањон Тијесно, одушевила је учеснике четврте регате у склопу Треће међународне конференције о туризму “Бањалука 2020”.

Око 40 љубитеља природе и авантуре уживало је у сигурном спусту кроз брзаке и букове. Возећи се у седам чамаца од Бијелог потока до Карановца скипери су учесницима показали како изгледа једини правилан спуст кроз кањон Врбаса.

Начелник Одјељења за туризам, културу и социјалну политику Невен Станић истакао је да је овогодишња регата, одржана у склопу Треће међународне конференције о туризму, имала за циљ да покаже како се треба понашати на ријеци.

- Један дио стручне конференције одржан је у Банском двору, а на радионици у Рафтинг клубу “Кањон” указали смо на важност безбједног рафтинга, чему се није довољно придавала пажња. Дешавало се да имамо несрећне случајеве због непоштовања безбједносних мјера - казао је Станић.

Предсједник Рафтинг клуба “Кањон” Александар Пастир нагласио је да овај клуб од укључења у Свјетску рафтинг организацију поштује стандарде.

- Безбједност на ријеци је на првом мјесту, било да је то спортски, рекреативни или туристички рафтинг. Алкохол се не уклапа у ту причу. Након тога битна је едукација скипера, туристичких радника и институција, те повезивање на регионалном нивоу и довођење великог броја туриста. Многи нерегистровани клубови превозе људе на неадекватан начин. Посао инспекције је да то спријечи - објаснио је Пастир.

Мирко Давидовић из Спортско-рекреативног центра “Тара рафтинг” каже је да је ријека Тара, нажалост, посљедњих година понијела епитет “пијане ријеке” због начина на који се већина домаћих туриста на њој проводи.

- Едукација је кључна, а почев од ове радионице можемо утицати на постизање што веће безбједности - казао је Давидовић.

Рафтер из Хрватске Давор Кос истакао је да су у почетку и они имали сличне проблеме, те да су радили на побољшању квалитета и безбједности на ријеци.

Новинарка Марија Гајић, која је учествовала на регати, казала је да је за разлику од претходних година овај пут организовано уводно предавање с циљем указивања на сигурност у спусту. Организатори туристичке регате били су ТОБЛ и РЦ “Кањон”.

  “Духови прошлости”

Зоран Санковић из ТОБЛ-а нагласио је да је овог викенда почела прва бесплатна тематска тура разгледања града названа “Духови прошлости”.

- Лиценцирани туристички водич Маријана Батаковић показала је посјетиоцима најзанимљивије грађевине. Организовано је разгледање града са дајак чамаца. Кренуло се од Кастела, а пловило се до првих млинова и најзнаменитијих плажа. У наредна четири викенда организујемо тематске туре бициклима - рекао је Санковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана