Održana četvrta turistička regata u kanjonu Tijesno: Siguran spust kroz vrbaske brzake i bukove

Ilijana Božić
Održana četvrta turistička regata u kanjonu Tijesno: Siguran spust kroz vrbaske brzake i bukove

BANjALUKA - Ljepota neukrotive rijeke Vrbas, koja je probivši put kroz stijene stvorila kanjon Tijesno, oduševila je učesnike četvrte regate u sklopu Treće međunarodne konferencije o turizmu “Banjaluka 2020”.

Oko 40 ljubitelja prirode i avanture uživalo je u sigurnom spustu kroz brzake i bukove. Vozeći se u sedam čamaca od Bijelog potoka do Karanovca skiperi su učesnicima pokazali kako izgleda jedini pravilan spust kroz kanjon Vrbasa.

Načelnik Odjeljenja za turizam, kulturu i socijalnu politiku Neven Stanić istakao je da je ovogodišnja regata, održana u sklopu Treće međunarodne konferencije o turizmu, imala za cilj da pokaže kako se treba ponašati na rijeci.

- Jedan dio stručne konferencije održan je u Banskom dvoru, a na radionici u Rafting klubu “Kanjon” ukazali smo na važnost bezbjednog raftinga, čemu se nije dovoljno pridavala pažnja. Dešavalo se da imamo nesrećne slučajeve zbog nepoštovanja bezbjednosnih mjera - kazao je Stanić.

Predsjednik Rafting kluba “Kanjon” Aleksandar Pastir naglasio je da ovaj klub od uključenja u Svjetsku rafting organizaciju poštuje standarde.

- Bezbjednost na rijeci je na prvom mjestu, bilo da je to sportski, rekreativni ili turistički rafting. Alkohol se ne uklapa u tu priču. Nakon toga bitna je edukacija skipera, turističkih radnika i institucija, te povezivanje na regionalnom nivou i dovođenje velikog broja turista. Mnogi neregistrovani klubovi prevoze ljude na neadekvatan način. Posao inspekcije je da to spriječi - objasnio je Pastir.

Mirko Davidović iz Sportsko-rekreativnog centra “Tara rafting” kaže je da je rijeka Tara, nažalost, posljednjih godina ponijela epitet “pijane rijeke” zbog načina na koji se većina domaćih turista na njoj provodi.

- Edukacija je ključna, a počev od ove radionice možemo uticati na postizanje što veće bezbjednosti - kazao je Davidović.

Rafter iz Hrvatske Davor Kos istakao je da su u početku i oni imali slične probleme, te da su radili na poboljšanju kvaliteta i bezbjednosti na rijeci.

Novinarka Marija Gajić, koja je učestvovala na regati, kazala je da je za razliku od prethodnih godina ovaj put organizovano uvodno predavanje s ciljem ukazivanja na sigurnost u spustu. Organizatori turističke regate bili su TOBL i RC “Kanjon”.

  “Duhovi prošlosti”

Zoran Sanković iz TOBL-a naglasio je da je ovog vikenda počela prva besplatna tematska tura razgledanja grada nazvana “Duhovi prošlosti”.

- Licencirani turistički vodič Marijana Bataković pokazala je posjetiocima najzanimljivije građevine. Organizovano je razgledanje grada sa dajak čamaca. Krenulo se od Kastela, a plovilo se do prvih mlinova i najznamenitijih plaža. U naredna četiri vikenda organizujemo tematske ture biciklima - rekao je Sanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana