Бањалука без гријања од првог јануара?

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Из бањалучког предузећа "Еко топлане" саопштено је да је од 1. јануара упитан наставак сезоне гријања у Бањалуци због поскупљења енергената, као и комплетног пословања, те да је Граду поново упућен захтјев за повећање цијена од 59 одсто.

"Уколико надлежни и овај пут одбију захтјев Еко топлана, очекујемо или одобрење нових субвенција или комбинацију повећања цијена и субвенција, с обзиром на то да су ово једини начини да се не угрозе сезона гријања у Бањалуци и пословање предузећа", наводи се у саопштењу.

Из предузећа "Еко топлане" су подсјетили да је ради рјешавања овог проблема још у марту упућен захтјев Граду Бањалука за кориговање цијена крајњим потрошачима.

"Након што смо добили негативан одговор и наставили да послујемо у отежаним околностима, сада смо дошли у ситуацију да се пословање овог привредног друштва доводи у питање", истиче се у саопштењу.

Подсјећа се да је Град тада "Еко топланама" одобрио субвенцију од два милиона КМ, иако је до краја године била потребна субвенција од четири милиона КМ, од којих је за сада исплаћен један милион.

"Ова субвенција била је дјелимично рјешење проблема, како бисмо пребродили кризу до почетка сезоне гријања. Како је у међувремену дошло до додатних повећања цијена свих трошкова, а Еко топлане су до сада успијевале да преброде кризу из сопствених резерви које су потрошене, дошли смо у ситуацију да са оваквим стањем нећемо бити у могућности да послујемо након 31. децембра, самим тим ни да обезбиједимо гријање за око 60.000 наших суграђана", наводи се у саопштењу.

Из предузећа "Еко топлане" напомињу да, осим наведених поскупљења, уз приходе од продаје топлотне енергије по цијенама утврђеним у фебруару 2018. године, ово предузеће од јануара постаје неликвидно, а самим тим неће бити у могућности да набави енергент, као ни да обезбиједи наставак производње и испоруке топлотне енергије.

"Када је ријеч о поскупљењима, у односу на 2018. годину, када су утврђене још увијек актуелне цијене потрошње топлотне енергије, до данас биљежимо поскупљење дрвног сортимента од 46 одсто, док је цијена електричне енергије порасла за 100 одсто, са даљом тенденцијом раста у наредном периоду. Трошкови мазута, у односу на 2018. годину, порасли су за 88 одсто, док су трошкови текућег одржавања већи чак за 131 одсто", наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана