Banjaluka bez grijanja od prvog januara?

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA- Iz banjalučkog preduzeća "Eko toplane" saopšteno je da je od 1. januara upitan nastavak sezone grijanja u Banjaluci zbog poskupljenja energenata, kao i kompletnog poslovanja, te da je Gradu ponovo upućen zahtjev za povećanje cijena od 59 odsto.

"Ukoliko nadležni i ovaj put odbiju zahtjev Eko toplana, očekujemo ili odobrenje novih subvencija ili kombinaciju povećanja cijena i subvencija, s obzirom na to da su ovo jedini načini da se ne ugroze sezona grijanja u Banjaluci i poslovanje preduzeća", navodi se u saopštenju.

Iz preduzeća "Eko toplane" su podsjetili da je radi rješavanja ovog problema još u martu upućen zahtjev Gradu Banjaluka za korigovanje cijena krajnjim potrošačima.

"Nakon što smo dobili negativan odgovor i nastavili da poslujemo u otežanim okolnostima, sada smo došli u situaciju da se poslovanje ovog privrednog društva dovodi u pitanje", ističe se u saopštenju.

Podsjeća se da je Grad tada "Eko toplanama" odobrio subvenciju od dva miliona KM, iako je do kraja godine bila potrebna subvencija od četiri miliona KM, od kojih je za sada isplaćen jedan milion.

"Ova subvencija bila je djelimično rješenje problema, kako bismo prebrodili krizu do početka sezone grijanja. Kako je u međuvremenu došlo do dodatnih povećanja cijena svih troškova, a Eko toplane su do sada uspijevale da prebrode krizu iz sopstvenih rezervi koje su potrošene, došli smo u situaciju da sa ovakvim stanjem nećemo biti u mogućnosti da poslujemo nakon 31. decembra, samim tim ni da obezbijedimo grijanje za oko 60.000 naših sugrađana", navodi se u saopštenju.

Iz preduzeća "Eko toplane" napominju da, osim navedenih poskupljenja, uz prihode od prodaje toplotne energije po cijenama utvrđenim u februaru 2018. godine, ovo preduzeće od januara postaje nelikvidno, a samim tim neće biti u mogućnosti da nabavi energent, kao ni da obezbijedi nastavak proizvodnje i isporuke toplotne energije.

"Kada je riječ o poskupljenjima, u odnosu na 2018. godinu, kada su utvrđene još uvijek aktuelne cijene potrošnje toplotne energije, do danas bilježimo poskupljenje drvnog sortimenta od 46 odsto, dok je cijena električne energije porasla za 100 odsto, sa daljom tendencijom rasta u narednom periodu. Troškovi mazuta, u odnosu na 2018. godinu, porasli su za 88 odsto, dok su troškovi tekućeg održavanja veći čak za 131 odsto", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana