Обновљен прелаз на западном транзиту: Пјешаци поново могу преко пасареле

Јасмина Салопек
Обновљен прелаз на западном транзиту: Пјешаци поново могу преко пасареле

БАЊАЛУКА - Пасарела на западном транзиту код мотела “Камел” коначно је обновљена и поново је у функцији на радост бројних становника овог дијела града.

  Д. Поздеровић

Мјештани улице Крајишких бригада јуче ујутро су били пријатно изненађени када су угледали да на улазу у пасарелу више не стоји знак забране пролаза.

Посебно су задовољни родитељи чија дјеца похађају наставу у Основној школи “Геогри Стојков Раковски”, али и родитељи малишана који иду у један од оближњих вртића. Они су за вријеме реновирања пасареле били принуђени да своје малишане возе аутомобилом.

- Пресрећни смо што су радови завршени. Пасарела због радова није била проходна за пјешаке, а и онда када смо могли прелазити преко ње, често смо наилазили на ексере, жице, облаке прашине или велике локве. Једно вријеме није било чак ни ограде поред унутрашњих степеница па је постављена нека импровизована - рекла је мјештанка улице Крајишких бригада Ивана Б.

Она је додала да је било превише ризично пуштати дјецу да прелазе преко овог прелаза.

- И поред свега дјеца су прелазила преко пасареле, јер им је то најкраћи пут до школе. Најближи семафор је у близини Тржног центра “Емпоријум”. Међутим, дјеца када пређу улицу код тог семафора морају проћи још неколико прометних улица до школе. Због тога сам своје дијете возила аутомобилом, иако је ријеч о старијем основцу који већ дуго иде сам у школу - рекла је ова мјештанка.

Не кријући одушевљење урађеним њен комшија каже да је изградња пасареле трајала краће него реновирање. Он каже да је пасарела сада као нова, чак је и љепша него онда када је била тек изграђена.

- Ово ће нам свима олакшати свакодневицу, јер се продавнице, пекаре и све што нам је потребно налазе преко транзита. Претходних мјесеци смо се много мучили. У насељу има пуно школараца, пензионера, а у близини је Дом за старе, као и Завод дистрофичара. Свима њима је неопходан безбједан прелаз. Готово свакодневно сам гледао како дјеца претрчавају транзит, док возила јурцају. Само пустом срећом није дошло до неке трагедије. Вјерујем да је сада пасарела безбједна и да су радови добро обављени, јер су толико дуго трајали - казао је овај пензионер.

Из Градске управе саопштили су да су радови завршени те да је пројектом обухваћено уклањање постојећег испуцалог и израда новог степеништа.

- Санација је обухватила и замјену асфалта и хидроизолације полимерним завршним слојем, уклањање премаза, санацију попречних носача репаратурним малтером, инјектирање пукотина и нови премаз распонске конструкције - саопштили су из Одјељења за саобраћај и путеве у Градској управи. Истакли су да су остале само финесе, попут прања пасареле.

“Лежећи полицајац”

Мјештани овог дијела града сматрају да је у улици Крајишких бригада неопходно поставити “лежеће полицајце”. Истичу да је ријеч о прометном дијелу улице која води до пасареле, а која нема тротоар.

- Улицом свакодневно пролазе ђаци из овог, али и сусједних насеља.

Дјеца су принуђена да се склањају од возила како знају и умију. Угрожена је безбједност и особа са инвалидитетом, које живе у оближњем Заводу дистрофичара. Поједини бахати возачи пројуре улицом и не обраћају пажњу на њих - рекла је Вања З.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана