Obnovljen prelaz na zapadnom tranzitu: Pješaci ponovo mogu preko pasarele

Jasmina Salopek
Obnovljen prelaz na zapadnom tranzitu: Pješaci ponovo mogu preko pasarele

BANjALUKA - Pasarela na zapadnom tranzitu kod motela “Kamel” konačno je obnovljena i ponovo je u funkciji na radost brojnih stanovnika ovog dijela grada.

  D. Pozderović

Mještani ulice Krajiških brigada juče ujutro su bili prijatno iznenađeni kada su ugledali da na ulazu u pasarelu više ne stoji znak zabrane prolaza.

Posebno su zadovoljni roditelji čija djeca pohađaju nastavu u Osnovnoj školi “Geogri Stojkov Rakovski”, ali i roditelji mališana koji idu u jedan od obližnjih vrtića. Oni su za vrijeme renoviranja pasarele bili prinuđeni da svoje mališane voze automobilom.

- Presrećni smo što su radovi završeni. Pasarela zbog radova nije bila prohodna za pješake, a i onda kada smo mogli prelaziti preko nje, često smo nailazili na eksere, žice, oblake prašine ili velike lokve. Jedno vrijeme nije bilo čak ni ograde pored unutrašnjih stepenica pa je postavljena neka improvizovana - rekla je mještanka ulice Krajiških brigada Ivana B.

Ona je dodala da je bilo previše rizično puštati djecu da prelaze preko ovog prelaza.

- I pored svega djeca su prelazila preko pasarele, jer im je to najkraći put do škole. Najbliži semafor je u blizini Tržnog centra “Emporijum”. Međutim, djeca kada pređu ulicu kod tog semafora moraju proći još nekoliko prometnih ulica do škole. Zbog toga sam svoje dijete vozila automobilom, iako je riječ o starijem osnovcu koji već dugo ide sam u školu - rekla je ova mještanka.

Ne krijući oduševljenje urađenim njen komšija kaže da je izgradnja pasarele trajala kraće nego renoviranje. On kaže da je pasarela sada kao nova, čak je i ljepša nego onda kada je bila tek izgrađena.

- Ovo će nam svima olakšati svakodnevicu, jer se prodavnice, pekare i sve što nam je potrebno nalaze preko tranzita. Prethodnih mjeseci smo se mnogo mučili. U naselju ima puno školaraca, penzionera, a u blizini je Dom za stare, kao i Zavod distrofičara. Svima njima je neophodan bezbjedan prelaz. Gotovo svakodnevno sam gledao kako djeca pretrčavaju tranzit, dok vozila jurcaju. Samo pustom srećom nije došlo do neke tragedije. Vjerujem da je sada pasarela bezbjedna i da su radovi dobro obavljeni, jer su toliko dugo trajali - kazao je ovaj penzioner.

Iz Gradske uprave saopštili su da su radovi završeni te da je projektom obuhvaćeno uklanjanje postojećeg ispucalog i izrada novog stepeništa.

- Sanacija je obuhvatila i zamjenu asfalta i hidroizolacije polimernim završnim slojem, uklanjanje premaza, sanaciju poprečnih nosača reparaturnim malterom, injektiranje pukotina i novi premaz rasponske konstrukcije - saopštili su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve u Gradskoj upravi. Istakli su da su ostale samo finese, poput pranja pasarele.

“Ležeći policajac”

Mještani ovog dijela grada smatraju da je u ulici Krajiških brigada neophodno postaviti “ležeće policajce”. Ističu da je riječ o prometnom dijelu ulice koja vodi do pasarele, a koja nema trotoar.

- Ulicom svakodnevno prolaze đaci iz ovog, ali i susjednih naselja.

Djeca su prinuđena da se sklanjaju od vozila kako znaju i umiju. Ugrožena je bezbjednost i osoba sa invaliditetom, koje žive u obližnjem Zavodu distrofičara. Pojedini bahati vozači projure ulicom i ne obraćaju pažnju na njih - rekla je Vanja Z.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana