Обнова топловодне мреже почиње на љето

Јелена Танацковић
Обнова топловодне мреже почиње на љето

Реконструкција дистрибутивне топловодне мреже и замјена подстаница требало би да почне на љето, а завршетком тог пројекта испорука топлотне енергије у оним насељима гдје постоје проблеми биће знатно побољшана.

Потврђено је то из Градске управе Бањалука, одакле процјењују да ће овај пројекат трајати двије године до три године, а техничка документација, када буде завршена, даће више информација.

Пројекат ће бити финансиран из кредита Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

- Град Бањалука заједно с предузећем "Еко топлане" и са ЕБРД-ом усагласио је пројектни задатак за израду техничке документације, односно студије изводљивости као и пројеката за санацију мреже, што значи да је ЕБРД као донатор ове студије започео процедуру избора и задатак консултанта, те је у року од 16 седмица потребно да се прикупе неопходни подаци за расписивање тендера - кажу из Градске управе.

У Бањалуци има више од 200 километара трасе дистрибутивне мреже, а из Градске управе истичу да није могуће замијенити,  нити је потребно да се ради замјена комплетне мреже, те ће управо овај пројекат да процијени које су то критичне тачке и критичне дионице.

За сада је прерано говорити у којим градским насељима би требало да имају квалитетније гријање по окончању радова, а студија би требало да да више информација по том питању.

- Међутим, досадашње искуство показало је да дио Нове Вароши има учестале проблеме и прекиде у снабдијевању. Ту је и насеље "Анте Јакић" које такође има прекида у испоруци, тако да ће та насеља, између осталих, након завршетка пројекта осјетити знатно побољшање у испоруци топлотне енергије - наглашавају из Градске управе.

Топловодна мрежа у Бањалуци стара је деценијама, а њен већи дио датира још из 1970. године. Због тога, како истичу из Градске управе, долази до честих прекида у испоруци топлотне енергије, те је основни проблем управо губитак температуре, а самим тим долази до незадовољства корисника.

- Дуго није било знатнијих улагања, па се вјерује да ће Град кроз овај пројекат отклонити постојеће проблеме - наводе из Градске управе.

Кредит

ЕБРД је кроз овај пројекат обезбиједио пет милиона евра, а то је довољно за санирање најкритичнијег дијела мреже, кажу у Градској управи. Корисник тог кредита биће Град Бањалука, а отплата ће се вршити у периоду од десет година.

- Предузеће "Еко топлане" отплаћиваће у потпуности тај кредит. Град је само званично корисник кредита, јер је мрежа, по закону, власништво Града - напомињу из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана