Obnova toplovodne mreže počinje na ljeto

Jelena Tanacković
Obnova toplovodne mreže počinje na ljeto

Rekonstrukcija distributivne toplovodne mreže i zamjena podstanica trebalo bi da počne na ljeto, a završetkom tog projekta isporuka toplotne energije u onim naseljima gdje postoje problemi biće znatno poboljšana.

Potvrđeno je to iz Gradske uprave Banjaluka, odakle procjenjuju da će ovaj projekat trajati dvije godine do tri godine, a tehnička dokumentacija, kada bude završena, daće više informacija.

Projekat će biti finansiran iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

- Grad Banjaluka zajedno s preduzećem "Eko toplane" i sa EBRD-om usaglasio je projektni zadatak za izradu tehničke dokumentacije, odnosno studije izvodljivosti kao i projekata za sanaciju mreže, što znači da je EBRD kao donator ove studije započeo proceduru izbora i zadatak konsultanta, te je u roku od 16 sedmica potrebno da se prikupe neophodni podaci za raspisivanje tendera - kažu iz Gradske uprave.

U Banjaluci ima više od 200 kilometara trase distributivne mreže, a iz Gradske uprave ističu da nije moguće zamijeniti,  niti je potrebno da se radi zamjena kompletne mreže, te će upravo ovaj projekat da procijeni koje su to kritične tačke i kritične dionice.

Za sada je prerano govoriti u kojim gradskim naseljima bi trebalo da imaju kvalitetnije grijanje po okončanju radova, a studija bi trebalo da da više informacija po tom pitanju.

- Međutim, dosadašnje iskustvo pokazalo je da dio Nove Varoši ima učestale probleme i prekide u snabdijevanju. Tu je i naselje "Ante Jakić" koje takođe ima prekida u isporuci, tako da će ta naselja, između ostalih, nakon završetka projekta osjetiti znatno poboljšanje u isporuci toplotne energije - naglašavaju iz Gradske uprave.

Toplovodna mreža u Banjaluci stara je decenijama, a njen veći dio datira još iz 1970. godine. Zbog toga, kako ističu iz Gradske uprave, dolazi do čestih prekida u isporuci toplotne energije, te je osnovni problem upravo gubitak temperature, a samim tim dolazi do nezadovoljstva korisnika.

- Dugo nije bilo znatnijih ulaganja, pa se vjeruje da će Grad kroz ovaj projekat otkloniti postojeće probleme - navode iz Gradske uprave.

Kredit

EBRD je kroz ovaj projekat obezbijedio pet miliona evra, a to je dovoljno za saniranje najkritičnijeg dijela mreže, kažu u Gradskoj upravi. Korisnik tog kredita biće Grad Banjaluka, a otplata će se vršiti u periodu od deset godina.

- Preduzeće "Eko toplane" otplaćivaće u potpunosti taj kredit. Grad je samo zvanično korisnik kredita, jer je mreža, po zakonu, vlasništvo Grada - napominju iz Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana