Обнова Пољопривредне школе у пуном јеку: Зиму дочекују у новим и топлим учионицама

Невена Рељић
Обнова Пољопривредне школе у пуном јеку: Зиму дочекују у новим и топлим учионицама

Бањалука - Обнова Пољопривредне школе у пуном је јеку, а након што радови буду окончани, ова образовна установа засјаће у новом руху.

Директор Пољопривредне школе Бојан Бакал казао је за “Глас Српске” да су радови почели прије десетак дана, а 400.000 КМ за реновирање усмјерено је из средства клириншког дуга.

- Захваљујући помоћи Владе Српске радови напредују одличним темпом те би требало да до краја мјесеца буду завршени. Приоритети су нови кров, фасада те цјелокупна унутрашња столарија, као и дио вањске. Набавили смо и посебна противпожарна унутрашња врата. Такође, неопходно је било да у потпуности санирамо четири тоалета и обновимо опрему у учионицама и кабинетима практичне наставе. У плану је и енергетско “утопљавање” школе - рекао је Бакал.

Додао је да је дио новца за санацију издвојен из властитих прихода које школа остварује, а од којег ће у школском дворишту бити асфалтиран паркинг и простор између пластеника и радионица.

- Уз помоћ града смо раније набавили камени млин са ситима на којем ћемо мљети жито и производити наше брашно, као и сушару и опрему за радионице. Такође, град нам је помогао и у опремању кабинета - изјавио је Бакал.

Он је истакао да ће ђаци, осим што ће и бити у топлијим и реновираним учионицама и кабинетима, добити и нове рачунаре и пројекторе. Дио новца ће бити уложен у опрему за радионице практичне наставе.

Професор практичне наставе за прехрамбене техничаре Немања Јелић истакао је да је нова опрема од великог значаја за професоре и ученике ове школе.

- Сваке године добијамо неку нову опрему која је врло значајна за ђаке, јер се на практичној настави уче погонској хигијени, стичу основне радне навике и рутину, упознају се са прерадом воћа и поврћа, цијеђењем сокова и другом праксом - нагласио је Јелић.

Додаје да су само ове године прерадили на десетине тона јабука, цвекле, крушака, мркве и осталог воћа и поврћа.

- Посједујемо сирану капацитета до 100 литара млијека, у којој производимо три врсте сира. Имамо и малу пекарску радионицу, гдје сву произведену храну продајемо у кантини. Сва опрема добро функционише - казао је Јелић.

Економска школа

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић посјетила је јуче Економску школу којој је министарство донирало 33.000 КМ за реновирање школског простора и савремено опремање кабинета.

- Потреба тржишта рада, усклађивање наставних програма и планова, али и усклађивање практичне наставе је примарно за средње образовање и ово је један од примјера како је могуће искористити школски простор у корист ученика - рекла је Тривићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана