Obnova Poljoprivredne škole u punom jeku: Zimu dočekuju u novim i toplim učionicama

Nevena Reljić
Obnova Poljoprivredne škole u punom jeku: Zimu dočekuju u novim i toplim učionicama

Banjaluka - Obnova Poljoprivredne škole u punom je jeku, a nakon što radovi budu okončani, ova obrazovna ustanova zasjaće u novom ruhu.

Direktor Poljoprivredne škole Bojan Bakal kazao je za “Glas Srpske” da su radovi počeli prije desetak dana, a 400.000 KM za renoviranje usmjereno je iz sredstva klirinškog duga.

- Zahvaljujući pomoći Vlade Srpske radovi napreduju odličnim tempom te bi trebalo da do kraja mjeseca budu završeni. Prioriteti su novi krov, fasada te cjelokupna unutrašnja stolarija, kao i dio vanjske. Nabavili smo i posebna protivpožarna unutrašnja vrata. Takođe, neophodno je bilo da u potpunosti saniramo četiri toaleta i obnovimo opremu u učionicama i kabinetima praktične nastave. U planu je i energetsko “utopljavanje” škole - rekao je Bakal.

Dodao je da je dio novca za sanaciju izdvojen iz vlastitih prihoda koje škola ostvaruje, a od kojeg će u školskom dvorištu biti asfaltiran parking i prostor između plastenika i radionica.

- Uz pomoć grada smo ranije nabavili kameni mlin sa sitima na kojem ćemo mljeti žito i proizvoditi naše brašno, kao i sušaru i opremu za radionice. Takođe, grad nam je pomogao i u opremanju kabineta - izjavio je Bakal.

On je istakao da će đaci, osim što će i biti u toplijim i renoviranim učionicama i kabinetima, dobiti i nove računare i projektore. Dio novca će biti uložen u opremu za radionice praktične nastave.

Profesor praktične nastave za prehrambene tehničare Nemanja Jelić istakao je da je nova oprema od velikog značaja za profesore i učenike ove škole.

- Svake godine dobijamo neku novu opremu koja je vrlo značajna za đake, jer se na praktičnoj nastavi uče pogonskoj higijeni, stiču osnovne radne navike i rutinu, upoznaju se sa preradom voća i povrća, cijeđenjem sokova i drugom praksom - naglasio je Jelić.

Dodaje da su samo ove godine preradili na desetine tona jabuka, cvekle, krušaka, mrkve i ostalog voća i povrća.

- Posjedujemo siranu kapaciteta do 100 litara mlijeka, u kojoj proizvodimo tri vrste sira. Imamo i malu pekarsku radionicu, gdje svu proizvedenu hranu prodajemo u kantini. Sva oprema dobro funkcioniše - kazao je Jelić.

Ekonomska škola

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić posjetila je juče Ekonomsku školu kojoj je ministarstvo doniralo 33.000 KM za renoviranje školskog prostora i savremeno opremanje kabineta.

- Potreba tržišta rada, usklađivanje nastavnih programa i planova, ali i usklađivanje praktične nastave je primarno za srednje obrazovanje i ovo je jedan od primjera kako je moguće iskoristiti školski prostor u korist učenika - rekla je Trivićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana