Објављен конкурс за парове: Суфинансирање трошкова вантјелесне оплодње повећано на 4.000 КМ

A.С.
Објављен конкурс за парове: Суфинансирање трошкова вантјелесне оплодње повећано на 4.000 КМ

БАЊАЛУКА – Град Бањалука објавио је данас јавни конкурс за додјелу једнократне новчане помоћи брачним паровима за суфинансирање трошкова једног поступка вантјелесне оплодње, за коју ће из градског буџета бити издвојено 100.000 КМ, с тим да ће појединачни износ за суфинансирање овог процеса умјесто досадашњих 2.500 КМ, бити повећан на 4.000 КМ.

Новина је и да, према условима конкурса, у моменту подношења пријаве на конкурс један од брачних супружника мора да има пребивалиште на подручју Града Бањалука у непрекидном трајању од четири године и дуже, за разлику од претходног конкурса гдје су тај услов требало да испуњавају оба супружника.

Конкурс је отворен до 2. јула, а могу се пријавити жене до 42 године старости са пребивалиштем на подручју Бањалуке, које су искористиле право на све поступке биомедицински потпомогнуте оплодње на терет средстава Фонда здравственог осигурања Републике Српске, а да нису раније оствариле право на додјелу једнократне новчане помоћи код Града Бањалука.

Пријаве на конкурс са потребном документацијом достављају се Одјељењу за  образовање, здравство, омладину и спорт  Града Бања Лука, а све информације у вези са јавним конкурсом могу се добити код самосталног стручног сарадника за здравство, путем телефона број: 051/244-444, локал 710, или директно – у канцеларији број 23.

- Ове године смо донијели измјене Правилника у циљу унапређења овог процеса, односно да помогнемо паровима који имају проблеме да то ријеше на најбољи начин и стекну потомство – навели су из Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт.

Према њиховим подацима, Град је посљедње двије године подржао све пријављене и валидне захтјеве за вантјелесну оплодњу, којих је прошле године било осам, а 2018. године 35 захтјева.

-Извјештаје о утрошеним средствима из 2018. године до данас доставио је 21  подносилац захтјева, од којих је код седам лица процедура асистиране репродукције успјешно обављена и рођено је осам беба – закључили су из ресорног одјељења.

Сарадник удружења "Бебе" за Бањалуку Даринка Пејић казала је да ово повећање од великог значаја за све парове који покушавају да стекну потомство и да је подршка локалне заједнице у том процесу од великог значаја.

- Један третман кошта између пет и шест хиљада, а ту нису урачунати трошкови смјештаја и боравка у другом граду. Трошкови су заиста велики и због тога је, поред помоћи ФЗО, подршка локалне заједнице значајна. Ово повећање је један позитиван сигнал и захваљујемо се Градској управи за што су у буџету предвидјели средства за ове намјене – казала је Пејићева.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана