Objavljen konkurs za parove: Sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje povećano na 4.000 KM

A.S.
Objavljen konkurs za parove: Sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje povećano na 4.000 KM

BANjALUKA – Grad Banjaluka objavio je danas javni konkurs za dodjelu jednokratne novčane pomoći bračnim parovima za sufinansiranje troškova jednog postupka vantjelesne oplodnje, za koju će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 100.000 KM, s tim da će pojedinačni iznos za sufinansiranje ovog procesa umjesto dosadašnjih 2.500 KM, biti povećan na 4.000 KM.

Novina je i da, prema uslovima konkursa, u momentu podnošenja prijave na konkurs jedan od bračnih supružnika mora da ima prebivalište na području Grada Banjaluka u neprekidnom trajanju od četiri godine i duže, za razliku od prethodnog konkursa gdje su taj uslov trebalo da ispunjavaju oba supružnika.

Konkurs je otvoren do 2. jula, a mogu se prijaviti žene do 42 godine starosti sa prebivalištem na području Banjaluke, koje su iskoristile pravo na sve postupke biomedicinski potpomognute oplodnje na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a da nisu ranije ostvarile pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći kod Grada Banjaluka.

Prijave na konkurs sa potrebnom dokumentacijom dostavljaju se Odjeljenju za  obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport  Grada Banja Luka, a sve informacije u vezi sa javnim konkursom mogu se dobiti kod samostalnog stručnog saradnika za zdravstvo, putem telefona broj: 051/244-444, lokal 710, ili direktno – u kancelariji broj 23.

- Ove godine smo donijeli izmjene Pravilnika u cilju unapređenja ovog procesa, odnosno da pomognemo parovima koji imaju probleme da to riješe na najbolji način i steknu potomstvo – naveli su iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Prema njihovim podacima, Grad je posljednje dvije godine podržao sve prijavljene i validne zahtjeve za vantjelesnu oplodnju, kojih je prošle godine bilo osam, a 2018. godine 35 zahtjeva.

-Izvještaje o utrošenim sredstvima iz 2018. godine do danas dostavio je 21  podnosilac zahtjeva, od kojih je kod sedam lica procedura asistirane reprodukcije uspješno obavljena i rođeno je osam beba – zaključili su iz resornog odjeljenja.

Saradnik udruženja "Bebe" za Banjaluku Darinka Pejić kazala je da ovo povećanje od velikog značaja za sve parove koji pokušavaju da steknu potomstvo i da je podrška lokalne zajednice u tom procesu od velikog značaja.

- Jedan tretman košta između pet i šest hiljada, a tu nisu uračunati troškovi smještaja i boravka u drugom gradu. Troškovi su zaista veliki i zbog toga je, pored pomoći FZO, podrška lokalne zajednice značajna. Ovo povećanje je jedan pozitivan signal i zahvaljujemo se Gradskoj upravi za što su u budžetu predvidjeli sredstva za ove namjene – kazala je Pejićeva.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana