Објављен конкурс за избор превозника : У плану нова линија, клима уређаји и рампе за инвалиде постају обавеза

Александар Стојановић
Објављен конкурс за избор превозника : У плану нова линија, клима уређаји и рампе за инвалиде постају обавеза

БАЊАЛУКА - Јавни позив за избор превозника који ће превозити путнике у јавном градском и приградском саобраћају на подручју града Бањалука у наредних седам година расписан је у петак, а нови уговор који би требао бити потписан са изабраним превозницима предвиђа низ новина у јавном превозу.

Међу стандардима који се повећавају јесте да ће сви аутобуси морати да имају климатизацију и за испуњење тог стандарда предвиђен је период од три године.

-Други важан стандард је да ће сви превозници морати имати прилазне рампе за лица са инвалидитетом као обавезан садржај сваког аутобуса и превозници имају пет година да уведу тај новитет. Поред овог, као једна од највећих новина, у оквиру пројекта "паметног града", је увођење електронског праћења аутобуса и паметних стајалишта. На тај начин, грађани ће на стајалишту или путем мобилне апликације у сваком тренутку моћи да виде када полази аутобус или гдје се тренутно налази – рекао је бањалучки градоначелник Игор Радојичић.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић казао је да, изградња нових саобраћајница и мостова, попут "паралеле" на Лаушу или новог моста у Обилићеву, изискује увођење нових аутобуских линија.

- Уговором са превозницима већ је уведена нова линија седам, која ће саобраћати преко "паралеле", даље преко Западног транзита до Беме, чиме ћемо повезати велика градска насеља са Универзитетско-клиничким центром. Такође, у оквиру постојећих линија, аутобуси ће саобраћати и према тржном центру "Делта". Иначе, увођење нових линија према потребама грађана предвиђено је кроз споразуме или на основу студије о исплативости линија, коју ће Град да уради до половине наредне године – казао је Сандић.

Када је ријеч о тарфином моделу, Сандић истиче да ће се сви улазни фактори на основу којих се формира циијена карте у јавном превозу, убудуће анализирати на тромјесечном нивоу.

- Као једна од гаранција Града повећали смо износ који су превозници дужни да положе Граду у овом седмогодишњем периоду, тако да уколико нема договора са превозницима Град може да активира гаранцију, обезбиједи као хитну потребу превоз са неким другим превозником и онда проведе процедуру избора новог превозника – рекао је Сандић.

Шеф Одсјека за саобраћај Славко Давидовић навео је да оно што је још значајно за путника јесте и то да више неће бити пет група линија, него три.

-Практично, то значи ниже цијене карате за путника који је до сада морао да користи више линија да би стигао на своје одредиште. Тако нпр. путник са Старчевице да би дошао до Ортопедије морао је да купи двије карте или јединствену мјесечну карту а сада му је омогућено да са једном мјесечном картом, која је јефтинија од јединствене, користи више линија – појаснио је Давидовић.

По новом уговору предвиђено је да појединачна цијена карте остане непромјењена, односно да и даље кошта 1,8 КМ, али новина је да ће корисници јавног превоза имати прилику да купе сет од пет карата по цијени од 7,5 КМ.

- Поред тога, током августа одржаћемо нови круг преговора са превозницима, с обзиром на то да је цијена горива и даље нижа у односу на ону са којом је изведена тренутна цијена карте – рекао је градоначелник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана