Objavljen konkurs za izbor prevoznika : U planu nova linija, klima uređaji i rampe za invalide postaju obaveza

Aleksandar Stojanović
Objavljen konkurs za izbor prevoznika : U planu nova linija, klima uređaji i rampe za invalide postaju obaveza

BANjALUKA - Javni poziv za izbor prevoznika koji će prevoziti putnike u javnom gradskom i prigradskom saobraćaju na području grada Banjaluka u narednih sedam godina raspisan je u petak, a novi ugovor koji bi trebao biti potpisan sa izabranim prevoznicima predviđa niz novina u javnom prevozu.

Među standardima koji se povećavaju jeste da će svi autobusi morati da imaju klimatizaciju i za ispunjenje tog standarda predviđen je period od tri godine.

-Drugi važan standard je da će svi prevoznici morati imati prilazne rampe za lica sa invaliditetom kao obavezan sadržaj svakog autobusa i prevoznici imaju pet godina da uvedu taj novitet. Pored ovog, kao jedna od najvećih novina, u okviru projekta "pametnog grada", je uvođenje elektronskog praćenja autobusa i pametnih stajališta. Na taj način, građani će na stajalištu ili putem mobilne aplikacije u svakom trenutku moći da vide kada polazi autobus ili gdje se trenutno nalazi – rekao je banjalučki gradonačelnik Igor Radojičić.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić kazao je da, izgradnja novih saobraćajnica i mostova, poput "paralele" na Laušu ili novog mosta u Obilićevu, iziskuje uvođenje novih autobuskih linija.

- Ugovorom sa prevoznicima već je uvedena nova linija sedam, koja će saobraćati preko "paralele", dalje preko Zapadnog tranzita do Beme, čime ćemo povezati velika gradska naselja sa Univerzitetsko-kliničkim centrom. Takođe, u okviru postojećih linija, autobusi će saobraćati i prema tržnom centru "Delta". Inače, uvođenje novih linija prema potrebama građana predviđeno je kroz sporazume ili na osnovu studije o isplativosti linija, koju će Grad da uradi do polovine naredne godine – kazao je Sandić.

Kada je riječ o tarfinom modelu, Sandić ističe da će se svi ulazni faktori na osnovu kojih se formira ciijena karte u javnom prevozu, ubuduće analizirati na tromjesečnom nivou.

- Kao jedna od garancija Grada povećali smo iznos koji su prevoznici dužni da polože Gradu u ovom sedmogodišnjem periodu, tako da ukoliko nema dogovora sa prevoznicima Grad može da aktivira garanciju, obezbijedi kao hitnu potrebu prevoz sa nekim drugim prevoznikom i onda provede proceduru izbora novog prevoznika – rekao je Sandić.

Šef Odsjeka za saobraćaj Slavko Davidović naveo je da ono što je još značajno za putnika jeste i to da više neće biti pet grupa linija, nego tri.

-Praktično, to znači niže cijene karate za putnika koji je do sada morao da koristi više linija da bi stigao na svoje odredište. Tako npr. putnik sa Starčevice da bi došao do Ortopedije morao je da kupi dvije karte ili jedinstvenu mjesečnu kartu a sada mu je omogućeno da sa jednom mjesečnom kartom, koja je jeftinija od jedinstvene, koristi više linija – pojasnio je Davidović.

Po novom ugovoru predviđeno je da pojedinačna cijena karte ostane nepromjenjena, odnosno da i dalje košta 1,8 KM, ali novina je da će korisnici javnog prevoza imati priliku da kupe set od pet karata po cijeni od 7,5 KM.

- Pored toga, tokom avgusta održaćemo novi krug pregovora sa prevoznicima, s obzirom na to da je cijena goriva i dalje niža u odnosu na onu sa kojom je izvedena trenutna cijena karte – rekao je gradonačelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana