Обиљежено 79 година од убиства 54 Срба у Бијелом Потоку

Александра Тодоровић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - На спомен-обиљежју у Бијелом Потоку код Бањалуке јуче је служен парастос за 54 Срба, мјештана овог насеља, који су убијени на Васкрс, 5. априла 1942. године.

Предсједник Удружења породица, потомака и поштовалаца жртава “Бијели Поток” Бранко Милинковић рекао је да усташе нису поштедјеле ни дјецу.

- Дошле су комшије, усташе из Дебељака, и мојој породици рекли да им неће нико ништа лоше учинити и да остану код куће. Питали су гдје су дјеца, а она су била у шуми и чувала стоку. Дошли су сутрадан поново, на први дан Васкрса, у село Вујасиновићи и поубијали дјецу маљем у потоку. Двојицу мојих стричева одвели су у строј гдје је било око 15 мјештана. Ту су их побили - казао је Милинковић.

Он је рекао да му је стрина, која је преживјела покољ, касније посвједочила и о осталим злочинима.

- Усташе су кренуле и са друге стране, са Понира и тукли маљем да се не чују пуцњеви. Из моје породице 30 чланова је заклано - присјетио се Милинковић.

Жртве су убијане искључиво ножевима и маљевима, без испаљеног метка. Једна група усташа дошла је у Бијели Поток из Дебељака, а друга преко Понира, тако да народ није имао гдје да бјежи.

- Усташе су закалале мог једногодишњег брата Уроша. Одсјекли су му главу. То све је посматрао рођак Миленко Милинковић, тада четворогодишњак, а који је до скоро био жив. Када је видио шта се дешава, само је од страха пао на земљу - испричао је Милинковић за “Глас Српске”.

Он је додао да се о овом злочину ћутало више 60 година.

Изасланик предсједнице РС Слободан Жупљанин казао је да се сјећамо жртава усташког покоља када су невини људи изгубили животе само зато што су били Срби.

- Овај злочин као хришћани можемо опростити, али не и заборавити - нагласио је Жупљанин, који је савјетник предсједнице Жељке Цвијановић.

Министар пољопривреде шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић, који је у име Владе Српске одао почаст невиним жртвама.

- Пострадало је много људи, жена и дјеце на овом мјесту. Наша дужност и обавеза је да се сјећамо, не из мржње, већ из поштовања према жртвама - истакао је Пашалић. Начелник општине Челинац Владо Глигорић казао је да се на највећи хришћански празник, Васкрс, морамо сјећати жртава. Вијенце на спомен-обиљежје у Бијелом Потоку положили су и представници града Бањалука, те Борачке организације Челинац.

Обиљежавање

На Васкрс 5. априла 1942. године усташе из сусједног села Дебељаци на звјерски начин, хладним оружјем, побиле су 54 Срба старости од једне до више од 80 година. Парастос и комеморација одржавају се сваке године другог дана Васкрса у организацији Удружења “Бијели Поток”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана