Obilježeno 79 godina od ubistva 54 Srba u Bijelom Potoku

Aleksandra Todorović
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Na spomen-obilježju u Bijelom Potoku kod Banjaluke juče je služen parastos za 54 Srba, mještana ovog naselja, koji su ubijeni na Vaskrs, 5. aprila 1942. godine.

Predsjednik Udruženja porodica, potomaka i poštovalaca žrtava “Bijeli Potok” Branko Milinković rekao je da ustaše nisu poštedjele ni djecu.

- Došle su komšije, ustaše iz Debeljaka, i mojoj porodici rekli da im neće niko ništa loše učiniti i da ostanu kod kuće. Pitali su gdje su djeca, a ona su bila u šumi i čuvala stoku. Došli su sutradan ponovo, na prvi dan Vaskrsa, u selo Vujasinovići i poubijali djecu maljem u potoku. Dvojicu mojih stričeva odveli su u stroj gdje je bilo oko 15 mještana. Tu su ih pobili - kazao je Milinković.

On je rekao da mu je strina, koja je preživjela pokolj, kasnije posvjedočila i o ostalim zločinima.

- Ustaše su krenule i sa druge strane, sa Ponira i tukli maljem da se ne čuju pucnjevi. Iz moje porodice 30 članova je zaklano - prisjetio se Milinković.

Žrtve su ubijane isključivo noževima i maljevima, bez ispaljenog metka. Jedna grupa ustaša došla je u Bijeli Potok iz Debeljaka, a druga preko Ponira, tako da narod nije imao gdje da bježi.

- Ustaše su zakalale mog jednogodišnjeg brata Uroša. Odsjekli su mu glavu. To sve je posmatrao rođak Milenko Milinković, tada četvorogodišnjak, a koji je do skoro bio živ. Kada je vidio šta se dešava, samo je od straha pao na zemlju - ispričao je Milinković za “Glas Srpske”.

On je dodao da se o ovom zločinu ćutalo više 60 godina.

Izaslanik predsjednice RS Slobodan Župljanin kazao je da se sjećamo žrtava ustaškog pokolja kada su nevini ljudi izgubili živote samo zato što su bili Srbi.

- Ovaj zločin kao hrišćani možemo oprostiti, ali ne i zaboraviti - naglasio je Župljanin, koji je savjetnik predsjednice Željke Cvijanović.

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić, koji je u ime Vlade Srpske odao počast nevinim žrtvama.

- Postradalo je mnogo ljudi, žena i djece na ovom mjestu. Naša dužnost i obaveza je da se sjećamo, ne iz mržnje, već iz poštovanja prema žrtvama - istakao je Pašalić. Načelnik opštine Čelinac Vlado Gligorić kazao je da se na najveći hrišćanski praznik, Vaskrs, moramo sjećati žrtava. Vijence na spomen-obilježje u Bijelom Potoku položili su i predstavnici grada Banjaluka, te Boračke organizacije Čelinac.

Obilježavanje

Na Vaskrs 5. aprila 1942. godine ustaše iz susjednog sela Debeljaci na zvjerski način, hladnim oružjem, pobile su 54 Srba starosti od jedne do više od 80 godina. Parastos i komemoracija održavaju se svake godine drugog dana Vaskrsa u organizaciji Udruženja “Bijeli Potok”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana