Обиљежено 111 година школства у Слатини: Монографија свједок богате историје

J. K.
Обиљежено 111 година школства у Слатини: Монографија свједок богате историје

ЛАКТАШИ - Школа је мијењала своје локације, облик и форму од некадашњих курсева и масовног описмењавања до данашње модерне образовне установе, али никада није мијењала своју основну визију и мисију, а то значи да није одустајала од васпитања и образовања младих.

Казао је то директор Основне школе "Холандија" у Слатини код Лакташа Новислав Тепић поводом обиљежавања 111 година школства у слатинском крају. Поводом ове значајне годишњице одржана је свечана академија у препуној сали Центра за културу у Лакташима, на којој је промовисана монографија "Слатински извор знања". 

- Нашу школу је похађало више од 8.000 ученика, ванредних и редовних. У својој богатој традицији изњедрила је више од десет доктора наука разних профила, магистара, љекара свјетског гласа, економиста, инжењера, али и просвјетних радника те успјешних привредника, а прије свега много добрих и честитих људи, високих моралних вриједности - казао је Тепић.

Истакао је да ову школу данас похађа 380 ученика у централној школи у Слатини те подручним одјељењима у Друговићима и Бошковићима. 

- Можемо се похвалити и чињеницом да смо у претходних пет година објавили двије монографије. Монографију "Свјетиљка уништила мрак" поводом 150 година школства у Друговићима те "Слатински извор знања" поводом 111 година школства у Слатини - рекао је Тепић. 

Додао је да је у монографији описан живот и рад школе.

- Монографија, као писани траг, треба да послужи садашњим генерацијама, а нарочито генерацијама ученика који долазе, али и свим читаоцима. Ово треба да нам буде водиља за будућност, али истовремено и опомена, знак како се некад живјело и радило те да нам помогне да изаберемо што бољи пут ка успјешнијој будућности - казао је Тепић.

У оквиру свечане академије која је у сриједу окупила многобројне госте из културног и јавног живота Лакташа и Бањалуке, уприличена је и изложба фотографија које свједоче о бурној и богатој историји школе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана