Obilježeno 111 godina školstva u Slatini: Monografija svjedok bogate istorije

J. K.
Obilježeno 111 godina školstva u Slatini: Monografija svjedok bogate istorije

LAKTAŠI - Škola je mijenjala svoje lokacije, oblik i formu od nekadašnjih kurseva i masovnog opismenjavanja do današnje moderne obrazovne ustanove, ali nikada nije mijenjala svoju osnovnu viziju i misiju, a to znači da nije odustajala od vaspitanja i obrazovanja mladih.

Kazao je to direktor Osnovne škole "Holandija" u Slatini kod Laktaša Novislav Tepić povodom obilježavanja 111 godina školstva u slatinskom kraju. Povodom ove značajne godišnjice održana je svečana akademija u prepunoj sali Centra za kulturu u Laktašima, na kojoj je promovisana monografija "Slatinski izvor znanja". 

- Našu školu je pohađalo više od 8.000 učenika, vanrednih i redovnih. U svojoj bogatoj tradiciji iznjedrila je više od deset doktora nauka raznih profila, magistara, ljekara svjetskog glasa, ekonomista, inženjera, ali i prosvjetnih radnika te uspješnih privrednika, a prije svega mnogo dobrih i čestitih ljudi, visokih moralnih vrijednosti - kazao je Tepić.

Istakao je da ovu školu danas pohađa 380 učenika u centralnoj školi u Slatini te područnim odjeljenjima u Drugovićima i Boškovićima. 

- Možemo se pohvaliti i činjenicom da smo u prethodnih pet godina objavili dvije monografije. Monografiju "Svjetiljka uništila mrak" povodom 150 godina školstva u Drugovićima te "Slatinski izvor znanja" povodom 111 godina školstva u Slatini - rekao je Tepić. 

Dodao je da je u monografiji opisan život i rad škole.

- Monografija, kao pisani trag, treba da posluži sadašnjim generacijama, a naročito generacijama učenika koji dolaze, ali i svim čitaocima. Ovo treba da nam bude vodilja za budućnost, ali istovremeno i opomena, znak kako se nekad živjelo i radilo te da nam pomogne da izaberemo što bolji put ka uspješnijoj budućnosti - kazao je Tepić.

U okviru svečane akademije koja je u srijedu okupila mnogobrojne goste iz kulturnog i javnog života Laktaša i Banjaluke, upriličena je i izložba fotografija koje svjedoče o burnoj i bogatoj istoriji škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana