Обиљежен Међународни дан старих: Дружењем побјеђују самоћу

Јана Кезић
Обиљежен Међународни дан старих: Дружењем побјеђују самоћу

БАЊАЛУКА - Међународни дан старих, 1. октобар, широм Српске обиљежава се бројним манифестацијама, а пјесма најмлађих становника и фолклорне игре увеличали су славље у Геронтолошком центру Бањалука.

Многе баке и дједови своје пензионерске дане проводе у домовима за стара лица, ту им је лијепо јер нису сами, па се због тога сваке године у овим установама тражи мјесто више.

Директор Геронтолошког центра Винко Лолић каже да се сваке године труде да на свечано обиљеже Међународни дан старих.

- Филозофија пословања је да нашим корисницима сваки дан буде 1. октобар, јер нам је циљ да овдје уживају и да им живот буде достојан човјека, те испуњен са много садржаја - рекао је Лолић.

Због тога се, како каже, сваког дана труде да њихове услуге буду што боље и квалитетније како би њихови корисници били срећни и задовољни.

- Сва истраживања која су рађена међу нашим корисницима о томе колико су задовољни заиста дају врло високе резултате - казао је Лолић додајући да тренутно имају 106 радника и 324 корисника.

Истакао је да и Влада РС заиста има слуха за ову популацију, те захваљујући њиховој несебичној помоћи постижу добре резултате.

Радни терапеут у овом центру Мирјана Јанковић казала је да сваке године Међународни дан старих обиљежавају свечано, те да су ове године ученици ОШ “Мирослав Антић” и чланови КУД “Опанак” припремили приредбу.

- Ми испред центра смо направили и одређени број захвалница за кориснике који су у радној терапији током цијеле године радили и правили радове, који су ишли чак и ван граница Српске - рекла је Јанковићева.

Додала је да свакодневно анимирају своје кориснике те за њих  организују разне креативне и рекреативне радионице. Са старијим лицима, прича, није увијек једноставно радити, јер старост носи и болест са собом, али је без обзира на све лијепо, јер се од њих увијек може чути паметна и мудра изјава.

Једна од корисница овог центра Стоја Тривуновић каже да је презадовољна свим услугама те да за директора, али и комплетно особље има само ријечи хвале.

- Овдје сам већ десет година и оваквог дома нема нигдје. Увијек нам приређују неке забаве, излете и воде нас у град и ресторане - казала је Тривуновићева.

Заједничке дане с њом већ девет мјесеци у центру проводи и Роса Будиша, која каже да јој је много драго што јој старачки дани пролазе у дружењу.

- Мене је овдје самоћа довела и нисам се покајала, јер нама је заиста лијепо и сваки дан уживамо у разним занимацијама - рекла је Будиша. 

Самоћа је у Геронтолошки центар довела и Славка Митровића, који каже да је празна кућа највећи затвор.

- Свиђа ми се што овдје имамо простор гдје можемо изаћи, прошетати и што се свакодневно дружимо. Ми смо у годинама када нам нико не може удовољити и стално нам нешто фали, али особље је заиста одлично - рекао је Митровић кроз смијех додајући да, иако су у трећој животној доби, у центру ипак има и симпатија.

Поклони

Мирјана Јанковић је казала да су корисници радне терапије у оквиру концепта активног старења, који је почео у марту ове године, припремали разне предмете од вуне.

- Прије два дана те предмете смо поклонили Дому “Рада Врањешевић” и то је био заиста један диван сусрет малишана и бака из нашег центра. Веома смо поносни на њих - рекла је Јанковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана