Obilježen Međunarodni dan starih: Druženjem pobjeđuju samoću

Jana Kezić
Obilježen Međunarodni dan starih: Druženjem pobjeđuju samoću

BANjALUKA - Međunarodni dan starih, 1. oktobar, širom Srpske obilježava se brojnim manifestacijama, a pjesma najmlađih stanovnika i folklorne igre uveličali su slavlje u Gerontološkom centru Banjaluka.

Mnoge bake i djedovi svoje penzionerske dane provode u domovima za stara lica, tu im je lijepo jer nisu sami, pa se zbog toga svake godine u ovim ustanovama traži mjesto više.

Direktor Gerontološkog centra Vinko Lolić kaže da se svake godine trude da na svečano obilježe Međunarodni dan starih.

- Filozofija poslovanja je da našim korisnicima svaki dan bude 1. oktobar, jer nam je cilj da ovdje uživaju i da im život bude dostojan čovjeka, te ispunjen sa mnogo sadržaja - rekao je Lolić.

Zbog toga se, kako kaže, svakog dana trude da njihove usluge budu što bolje i kvalitetnije kako bi njihovi korisnici bili srećni i zadovoljni.

- Sva istraživanja koja su rađena među našim korisnicima o tome koliko su zadovoljni zaista daju vrlo visoke rezultate - kazao je Lolić dodajući da trenutno imaju 106 radnika i 324 korisnika.

Istakao je da i Vlada RS zaista ima sluha za ovu populaciju, te zahvaljujući njihovoj nesebičnoj pomoći postižu dobre rezultate.

Radni terapeut u ovom centru Mirjana Janković kazala je da svake godine Međunarodni dan starih obilježavaju svečano, te da su ove godine učenici OŠ “Miroslav Antić” i članovi KUD “Opanak” pripremili priredbu.

- Mi ispred centra smo napravili i određeni broj zahvalnica za korisnike koji su u radnoj terapiji tokom cijele godine radili i pravili radove, koji su išli čak i van granica Srpske - rekla je Jankovićeva.

Dodala je da svakodnevno animiraju svoje korisnike te za njih  organizuju razne kreativne i rekreativne radionice. Sa starijim licima, priča, nije uvijek jednostavno raditi, jer starost nosi i bolest sa sobom, ali je bez obzira na sve lijepo, jer se od njih uvijek može čuti pametna i mudra izjava.

Jedna od korisnica ovog centra Stoja Trivunović kaže da je prezadovoljna svim uslugama te da za direktora, ali i kompletno osoblje ima samo riječi hvale.

- Ovdje sam već deset godina i ovakvog doma nema nigdje. Uvijek nam priređuju neke zabave, izlete i vode nas u grad i restorane - kazala je Trivunovićeva.

Zajedničke dane s njom već devet mjeseci u centru provodi i Rosa Budiša, koja kaže da joj je mnogo drago što joj starački dani prolaze u druženju.

- Mene je ovdje samoća dovela i nisam se pokajala, jer nama je zaista lijepo i svaki dan uživamo u raznim zanimacijama - rekla je Budiša. 

Samoća je u Gerontološki centar dovela i Slavka Mitrovića, koji kaže da je prazna kuća najveći zatvor.

- Sviđa mi se što ovdje imamo prostor gdje možemo izaći, prošetati i što se svakodnevno družimo. Mi smo u godinama kada nam niko ne može udovoljiti i stalno nam nešto fali, ali osoblje je zaista odlično - rekao je Mitrović kroz smijeh dodajući da, iako su u trećoj životnoj dobi, u centru ipak ima i simpatija.

Pokloni

Mirjana Janković je kazala da su korisnici radne terapije u okviru koncepta aktivnog starenja, koji je počeo u martu ove godine, pripremali razne predmete od vune.

- Prije dva dana te predmete smo poklonili Domu “Rada Vranješević” i to je bio zaista jedan divan susret mališana i baka iz našeg centra. Veoma smo ponosni na njih - rekla je Jankovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana