О ребалансу буџета града због посљедица епидемије 27. маја

A. С.
О ребалансу буџета града због посљедица епидемије 27. маја

БАЊАЛУКА- Реструктурисање градских финансија усљед великих економских посљедица епидемије вируса корона, биће главна тема ванредне сједнице Скупштине града Бањалука која ће бити одржана у сриједу, 27. маја у Банском двору, одлучено је на данашњој сједници скупштинског Колегијума.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић истакао је да се као посљедица епидемије, од марта биљежи велики пад привредних активности и, посљеднично, пад јавних прихода, саопштено је из Градске управе.

- До данас имамо пад буџетских прихода у износу око 11 милиона КМ, а процјене су да би ова цифра до краја године могла досегнути и 30 милиона КМ мањка прихода - нагласио је Радојичић.

Према његовим ријечима, овакво стање захтијева потпуно реструктурисање градских финансија због чега ће се на овом скупштинском засједању разматрати нацрт ребаланса буџета, уз пакет од осам тачака везаних за јавне финансије.

- Наше опредјељење је да не заустављамо капиталне инвестиције због чега је предложена и одлука о емисији обвезница у износу од 12 милиона КМ за њихово финансирање - рекао је Радојичић.

Он је додао да ће се пад прихода покушати надомјестити разним уштедама и реструктурисањем, уз домаћинско пословање, истичући да ће од помоћи бити и то што је град, већ четврту годину заредом, остварио буџетски суфицит.

Осим ребаланса буџета, пред одборницима ће се на наредној сједници бањалучког парламента наћи и приједлог одлуке о фонду стамбених јединица социјалног становања.

Овом одлуком биће регулисано одржавање новоизграђених станова за социјалне категорије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана