O rebalansu budžeta grada zbog posljedica epidemije 27. maja

A. S.
O rebalansu budžeta grada zbog posljedica epidemije 27. maja

BANjALUKA- Restrukturisanje gradskih finansija usljed velikih ekonomskih posljedica epidemije virusa korona, biće glavna tema vanredne sjednice Skupštine grada Banjaluka koja će biti održana u srijedu, 27. maja u Banskom dvoru, odlučeno je na današnjoj sjednici skupštinskog Kolegijuma.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da se kao posljedica epidemije, od marta bilježi veliki pad privrednih aktivnosti i, posljednično, pad javnih prihoda, saopšteno je iz Gradske uprave.

- Do danas imamo pad budžetskih prihoda u iznosu oko 11 miliona KM, a procjene su da bi ova cifra do kraja godine mogla dosegnuti i 30 miliona KM manjka prihoda - naglasio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, ovakvo stanje zahtijeva potpuno restrukturisanje gradskih finansija zbog čega će se na ovom skupštinskom zasjedanju razmatrati nacrt rebalansa budžeta, uz paket od osam tačaka vezanih za javne finansije.

- Naše opredjeljenje je da ne zaustavljamo kapitalne investicije zbog čega je predložena i odluka o emisiji obveznica u iznosu od 12 miliona KM za njihovo finansiranje - rekao je Radojičić.

On je dodao da će se pad prihoda pokušati nadomjestiti raznim uštedama i restrukturisanjem, uz domaćinsko poslovanje, ističući da će od pomoći biti i to što je grad, već četvrtu godinu zaredom, ostvario budžetski suficit.

Osim rebalansa budžeta, pred odbornicima će se na narednoj sjednici banjalučkog parlamenta naći i prijedlog odluke o fondu stambenih jedinica socijalnog stanovanja.

Ovom odlukom biće regulisano održavanje novoizgrađenih stanova za socijalne kategorije.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana