Новоградска Слобода слави 110 година постојања: Пут од амбиса до Прве лиге за пола године

Синиша Котараш
Новоградска Слобода слави 110 година постојања: Пут од амбиса до Прве лиге за пола године

НОВИ ГРАД - Најстарији фудбалски клуб у БиХ, Слобода из Новог Града, ове године обиљежава 110 година постојања, а повратак у највиши ранг фудбала Српске даће посебну ноту прослави великог јубилеја.

Изложбом слика у новоградској Галерији, својеврсним времепловом кроз све те године, јуче је почело обиљежавање рођендана, а амбициозна управа направила је лијеп план, како свечани, тако и такмичарски дио за наредну сезону.

- Договорили смо одигравање пријатељских утакмица са Црвеном звездом, Динамом, Сарајевом и Борцем, који ће бити наш први гост. Наравно, пратићемо ситуацију са вирусом корона јер заиста не би имало сврхе да се утакмице са оваквим ривалима играју пред празним трибинама. Централна прослава би требало да буде тај меч са Звездом, надамо се у септембру или октобру, док смо са Динамом договорили гостовање у марту 2021. На крају, желимо да будемо домаћини финала Купа Републике Српске и да се наша прослава заврши том утакмицом - рекао је за “Глас Српске” предсједник Слободе Младен Босанчић.

Прије само неколико мјесеци чинило се да тим са “Млакви” неће ни дочекати рођендан. Нагомилани дугови и инертна управа довели су симбол Новог Града надомак гашења. Међутим, крајем прошле године у клуб су стигли нови људи и покренули лавину позитивних дешавања.

- Тачно је да је мало недостајало да се Слобода угаси јер је претходна управа покренула поступак регистрације новог клуба, Слобода 1910, чиме би клуб, у години када обиљежава велики јубилеј, једноставно нестао. Срећом, успјели смо да га спасимо и то је у свему најважније. Када смо дошли, нисмо имали апсолутно ништа. Затекли смо само 13 фудбалера, нисмо имали ниједног лиценцираног тренера, није било омладинске школе, па није ни чудо што се Слобода борила за опстанак у Другој лиги РС - присјећа се некадашњи фудбалер Новограђана, бихаћког Јединства и Борца из Бањалуке.

Слобода је у том моменту имала блокиран рачун и дуг већи од 300.000 КМ, а само шест мјесеци касније ситуација је потпуно другачија.

- Држави смо дуговали око 130.000 КМ и то смо ријешили потписивањем репрограма, баш као и када је у питању електрична енергија. Ријешили смо и остале проблеме, имамо поново помоћ локалне заједнице, ту су и пријатељи клуба и Слобода има заокружен буџет до краја године - са поносом је истакао Босанчић.

Како сам истиче, најљепши рођендански поклон Слобода је добила од Фудбалског савеза РС, увршћивањем у Прву лигу Српске.

- Још зимус смо довели седам играча и посложили екипу, али је вирус корона проузроковао прекид такмичења и ми смо остали претпосљедњи. Свјесни смо тежине изазова, али да не мислимо да нисмо у могућности да формирамо добар тим који може да буде у средини табеле, сигурно да не бисмо прихватили овај позив. За почетак лиге очекујемо још неколико квалитетних фудбалера и вјерујем да ћемо бити пријатно изненађење за све љубитеље фудбала - закључио је Босанчић.

Поново ради омладинска школа

Управа Слободе је за само шест мјесеци  обновила стадион “Млакве”, и не само то...

- На самом старту смо направили план улагања, знали смо у шта улазимо, имали смо и помоћ пријатеља и није нам било тешко да засучемо рукаве. Нисмо имали омладинске школе, чак ни лиценцираног тренера. Послије 20 година смо поново оформили омладинску школу у којој, у свим категоријама, тренира 85 клинаца. Са њима ради пет школованих тренера, имамо их са А лиценцом, а тренер првог тима Душко Вранешевић сада треба да упише школовање за профи лиценцу - каже Босанчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана