Novogradska Sloboda slavi 110 godina postojanja: Put od ambisa do Prve lige za pola godine

Siniša Kotaraš
Novogradska Sloboda slavi 110 godina postojanja: Put od ambisa do Prve lige za pola godine

NOVI GRAD - Najstariji fudbalski klub u BiH, Sloboda iz Novog Grada, ove godine obilježava 110 godina postojanja, a povratak u najviši rang fudbala Srpske daće posebnu notu proslavi velikog jubileja.

Izložbom slika u novogradskoj Galeriji, svojevrsnim vremeplovom kroz sve te godine, juče je počelo obilježavanje rođendana, a ambiciozna uprava napravila je lijep plan, kako svečani, tako i takmičarski dio za narednu sezonu.

- Dogovorili smo odigravanje prijateljskih utakmica sa Crvenom zvezdom, Dinamom, Sarajevom i Borcem, koji će biti naš prvi gost. Naravno, pratićemo situaciju sa virusom korona jer zaista ne bi imalo svrhe da se utakmice sa ovakvim rivalima igraju pred praznim tribinama. Centralna proslava bi trebalo da bude taj meč sa Zvezdom, nadamo se u septembru ili oktobru, dok smo sa Dinamom dogovorili gostovanje u martu 2021. Na kraju, želimo da budemo domaćini finala Kupa Republike Srpske i da se naša proslava završi tom utakmicom - rekao je za “Glas Srpske” predsjednik Slobode Mladen Bosančić.

Prije samo nekoliko mjeseci činilo se da tim sa “Mlakvi” neće ni dočekati rođendan. Nagomilani dugovi i inertna uprava doveli su simbol Novog Grada nadomak gašenja. Međutim, krajem prošle godine u klub su stigli novi ljudi i pokrenuli lavinu pozitivnih dešavanja.

- Tačno je da je malo nedostajalo da se Sloboda ugasi jer je prethodna uprava pokrenula postupak registracije novog kluba, Sloboda 1910, čime bi klub, u godini kada obilježava veliki jubilej, jednostavno nestao. Srećom, uspjeli smo da ga spasimo i to je u svemu najvažnije. Kada smo došli, nismo imali apsolutno ništa. Zatekli smo samo 13 fudbalera, nismo imali nijednog licenciranog trenera, nije bilo omladinske škole, pa nije ni čudo što se Sloboda borila za opstanak u Drugoj ligi RS - prisjeća se nekadašnji fudbaler Novograđana, bihaćkog Jedinstva i Borca iz Banjaluke.

Sloboda je u tom momentu imala blokiran račun i dug veći od 300.000 KM, a samo šest mjeseci kasnije situacija je potpuno drugačija.

- Državi smo dugovali oko 130.000 KM i to smo riješili potpisivanjem reprograma, baš kao i kada je u pitanju električna energija. Riješili smo i ostale probleme, imamo ponovo pomoć lokalne zajednice, tu su i prijatelji kluba i Sloboda ima zaokružen budžet do kraja godine - sa ponosom je istakao Bosančić.

Kako sam ističe, najljepši rođendanski poklon Sloboda je dobila od Fudbalskog saveza RS, uvršćivanjem u Prvu ligu Srpske.

- Još zimus smo doveli sedam igrača i posložili ekipu, ali je virus korona prouzrokovao prekid takmičenja i mi smo ostali pretposljednji. Svjesni smo težine izazova, ali da ne mislimo da nismo u mogućnosti da formiramo dobar tim koji može da bude u sredini tabele, sigurno da ne bismo prihvatili ovaj poziv. Za početak lige očekujemo još nekoliko kvalitetnih fudbalera i vjerujem da ćemo biti prijatno iznenađenje za sve ljubitelje fudbala - zaključio je Bosančić.

Ponovo radi omladinska škola

Uprava Slobode je za samo šest mjeseci  obnovila stadion “Mlakve”, i ne samo to...

- Na samom startu smo napravili plan ulaganja, znali smo u šta ulazimo, imali smo i pomoć prijatelja i nije nam bilo teško da zasučemo rukave. Nismo imali omladinske škole, čak ni licenciranog trenera. Poslije 20 godina smo ponovo oformili omladinsku školu u kojoj, u svim kategorijama, trenira 85 klinaca. Sa njima radi pet školovanih trenera, imamo ih sa A licencom, a trener prvog tima Duško Vranešević sada treba da upiše školovanje za profi licencu - kaže Bosančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana