Ново име и концепт за Парк љубави у Бањалуци

nezavisne.com
Ново име и концепт за Парк љубави у Бањалуци

Бањалука - Парк љубави у којем је требало да буде овјековјечена позната легенда о љубави Сафикаде и аустријског војника добиће другачији концепт и име, одлучено је на састанку у Градској управи.

На састанку, који је одржан на иницијативу Фондације “Бањалука 2024”, одлучено је да се Парк љубави преиспита и да се путем јавног конкурса изабере најбоље могуће рјешење, а једна од могућих опција за будући назив, како “Независне” сазнају, је Сафикадин парк.

Моника Поњавић, уредник Стратегије развоја културе Бањалуке 2018-2028. и апликације “Бањалука 2024”, казала је да је мишљење тима “Бањалука 2024”, који је писао и Стратегију развоја културе града, да би све оно што је од значаја за идентитет града требало да се спроводи путем јавног конкурса и уз директно учешће струке, а не путем појединачних приједлога који не пролазе одређене, неопходне филтере.

“Иницијативе су свакако добродошле, али се треба водити рачуна о коначном изгледу града, те о стварању система путем којег ћемо долазити до најквалитетнијих рјешења заједно. Предложено је да се промијени назив Парк љубави и да се распише јавни позив, а да стручна комисија, сачињена из архитеката и умјетника, људи који се професионално баве јавним простором града, одлучи које је рјешење најбоље”, додала је Поњавићева.

На састанку, којем су присуствовали Невен Станић, начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику, Ирена Радојевић, директорица ТОБЛ-а, Марко Билбија, в.д. директора Фондације “БЛ 2024”, Иван Рашковић, градски архитекта, Огњен Шукало, градски пејзажни архитекта, и Моника Поњавић, одлучено је да се културни и умјетнички програм апликације “Бањалука 2024” отвара пројектом реорганизације Кастела, а у складу са Стратегијом развоја културе Бањалуке 2018-2028, што је био један од услова за кандидатуру.

“Изградња парка се планом подразумијева, али у складу са Стратегијом развоја културе града и апликацијом 'Бањалука 2024'“, рекли су учесници.

Према њиховим ријечима, у обзир је узет и међународни конкурс за израду идејног рјешења у насељу Долац, који се веже за ширу цјелину Кастела.

Невен Станић је рекао да све морају усаглашавати и радити заједно како би допринијели избору града за Европску пријестоницу културе 2024, те да је једно од првих поглавља које ће представити шире подручје Кастела.

“Узећемо у обзир и Парк љубави и уређење Кастела и нови јавни позив за достављање приједлога за мост у Доцу”, казао је Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана