Novo ime i koncept za Park ljubavi u Banjaluci

nezavisne.com
Novo ime i koncept za Park ljubavi u Banjaluci

Banjaluka - Park ljubavi u kojem je trebalo da bude ovjekovječena poznata legenda o ljubavi Safikade i austrijskog vojnika dobiće drugačiji koncept i ime, odlučeno je na sastanku u Gradskoj upravi.

Na sastanku, koji je održan na inicijativu Fondacije “Banjaluka 2024”, odlučeno je da se Park ljubavi preispita i da se putem javnog konkursa izabere najbolje moguće rješenje, a jedna od mogućih opcija za budući naziv, kako “Nezavisne” saznaju, je Safikadin park.

Monika Ponjavić, urednik Strategije razvoja kulture Banjaluke 2018-2028. i aplikacije “Banjaluka 2024”, kazala je da je mišljenje tima “Banjaluka 2024”, koji je pisao i Strategiju razvoja kulture grada, da bi sve ono što je od značaja za identitet grada trebalo da se sprovodi putem javnog konkursa i uz direktno učešće struke, a ne putem pojedinačnih prijedloga koji ne prolaze određene, neophodne filtere.

“Inicijative su svakako dobrodošle, ali se treba voditi računa o konačnom izgledu grada, te o stvaranju sistema putem kojeg ćemo dolaziti do najkvalitetnijih rješenja zajedno. Predloženo je da se promijeni naziv Park ljubavi i da se raspiše javni poziv, a da stručna komisija, sačinjena iz arhitekata i umjetnika, ljudi koji se profesionalno bave javnim prostorom grada, odluči koje je rješenje najbolje”, dodala je Ponjavićeva.

Na sastanku, kojem su prisustvovali Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, Irena Radojević, direktorica TOBL-a, Marko Bilbija, v.d. direktora Fondacije “BL 2024”, Ivan Rašković, gradski arhitekta, Ognjen Šukalo, gradski pejzažni arhitekta, i Monika Ponjavić, odlučeno je da se kulturni i umjetnički program aplikacije “Banjaluka 2024” otvara projektom reorganizacije Kastela, a u skladu sa Strategijom razvoja kulture Banjaluke 2018-2028, što je bio jedan od uslova za kandidaturu.

“Izgradnja parka se planom podrazumijeva, ali u skladu sa Strategijom razvoja kulture grada i aplikacijom 'Banjaluka 2024'“, rekli su učesnici.

Prema njihovim riječima, u obzir je uzet i međunarodni konkurs za izradu idejnog rješenja u naselju Dolac, koji se veže za širu cjelinu Kastela.

Neven Stanić je rekao da sve moraju usaglašavati i raditi zajedno kako bi doprinijeli izboru grada za Evropsku prijestonicu kulture 2024, te da je jedno od prvih poglavlja koje će predstaviti šire područje Kastela.

“Uzećemo u obzir i Park ljubavi i uređenje Kastela i novi javni poziv za dostavljanje prijedloga za most u Docu”, kazao je Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana