Нови стадион планиран између Делте и кампуса

Дарко Грабовац
Нови стадион планиран између Делте и кампуса

Бањалука - Нови фудбалски стадион, који је дио Интегралног спортског центра на Бањалучком пољу, по Регулационом плану планиран је на парцели поред оне гдје почиње изградња тржног центра "Делта планет", односно између тог објекта и студентског кампуса.

Потврдили су то у Градској управи и тако ријешили дилеме гдје ће бити изграђена два нова здања.

На наведеној локацији почели су припремни радови за изградњу новог тржног центра компаније "Делта", а по локацијским условима, које је издало Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, за простор између Булевара српске војске, улице Франа Супила и планираног спортског центра у Бањалуци, дефинисана је фазна изградња.

- Тржни центар "Делта планет" предвиђен је спратности По+П+1 укупне површине 62.850 метара квадратних, од чега подземна гаража бруто површине 23.000 метара квадратних са 722 паркинг мјеста и надземна бруто површине 39.850 метара квадратних. Такође је обезбијеђено 248 паркинг мјеста око објекта. Након добијања грађевинске дозволе за прву фазу, планирано је да 29. јуна почну радови - стоји у допису из Градске управе.

Својевремено су град и фирма "Омниструктуре" из Београда и Москве постигли договор да ово предузеће уради пројекат за градњу новог стадиона са 30.000 мјеста на Бањалучком пољу, који би коштао 50 милиона евра.

Стадион није започет из економских разлога, али се од реализације овог пројекта, званично, није одустало. Предвиђено је да то буде национални спортски центар, који би користили бројни спортисти и клубови за своје потребе.

Градска развојна агенција прије неколико година упутила је јавни позив којим би спортски центар био изграђен путем јавно-приватног партнерства. За њега је урађен и извођачки пројекат. Цијели комплекс подијељен је у три цјелине - фудбалски стадион, тениске терене и простор за рекреацију. Према идејном рјешењу пројекта, ради се о централном стадиону капацитета од 30.000 мјеста, два помоћна фудбалска терена од којих би један имао атлетску стазу, комплекс тениских терена и терене за кошарку и одбојку, а цијели комплекс би требало да се простире на 204.170 метара квадратних. Ту је некада био Школски центар оклопно механизованих јединица ЈНА "Петар Драпшин" и Центар војних школа ВРС "Рајко Балаћ", тако да многи становници и немају увид колика је то површина.

Парк за псе

В.д. начелника Одјељења за просторно уређење Слободан Станаревић је рекао да није планирано измјештање парка за псе који се налази поред градилишта тржног центра "Делта сити".

-Ако буде било потребе, због изградње тржног центра и припадајуће инфраструктуре, једино је могуће да границе парка буду помјерене. Међутим, то не би требало да представља проблем, јер се ради о градском земљишту и он би у принципу био на истом мјесту - казао је Станаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана