Нове стазе додатни мотив за вожњу бицикла

Сара Бојанић
Нове стазе додатни мотив за вожњу бицикла

БАЊАЛУКА - Лијепо вријеме и знатно више цијене горива навели су многе Бањалучане да аутомобиле и аутобусе замијене превозом на два точка, а град планира да, изградњом нових бициклистичких стаза, трака и паркинга, олакша ту врсту саобраћаја и што више грађана мотивише да користе тај вид превоза.

Да је бицикл не само јефтинија врста превоза него и здравствено и еколошки препоручљива, схвата све већи број грађана који сматрају да је за масовнију употребу ових двоточкаша потребно унаприједити и инфраструктуру.

Из Градске управе за “Глас Српске” казали су да је бициклистички саобраћај одрживи вид превоза са вишеструким бенефитима за сваку урбану заједницу.

- Планирамо унапређење ове врсте саобраћаја. У ту сврху израдићемо план одрживе мобилности који ће дати бројне одговоре на питања из ове области - казали су из Градске управе.

Осим тога, у плану су нова улагања у бициклистичку инфраструктуру.

- У наредном периоду у граду ће бити означене бициклистичке стазе, постављени бициклистички паркинзи у виду “кламерица”, те надстрешнице за паркирање - поручили су из Градске управе.

Управо у сврху унапређења бициклистичког саобраћаја и проналажења еколошки прихватљивих саобраћајних рјешења, крајем прошле године покренут је пројекат у оквиру којег су анкетирани грађани.

- У анкети је учествовало више од 5.000 испитаника, чиме је добила на релевантности. Око пет одсто испитаника одговорило је да користи бицикл или е-скутер - појаснили су из Градске управе.

Учесници у анкети у највећој мјери су потенцирали изградњу додатних бициклистичких трака и паркинга за то превозно средство.

Да је љети повећана куповина и изнајмљивање бицикала, потврдили су и у једном бањалучком бициклистичком сервису.

- То је некако постало традиција, а ове године је специфична ситуација и због драстичног поскупљења горива, па је све више оних који купују нови или поправљају стари бицикл како би га максимално искористили док је лијепо вријеме - рекли су у овом сервису.

Они додају да ипак има и оних који нису еколошки освијешћени и не преферирају ову врсту превоза.

- Људи на овим просторима често не схватају колико је вожња бициклом здрава, како за оног ко га вози, тако и за околину јер, за разлику од аутомобила, нема испуштања штетних гасова - поручили су из овог сервиса.

БЛ БАЈК”

Из Градске управе позвали су све суграђане да чешће користе бицикле јер на тај начин брину о свом здрављу и о животној средини. Подсјетили су да је грађанима доступан систем за аутоматско изнајмљивање бицикала “БЛ бајк” чији се терминали налазе на пет локација у граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана