Nove staze dodatni motiv za vožnju bicikla

Sara Bojanić
Nove staze dodatni motiv za vožnju bicikla

BANjALUKA - Lijepo vrijeme i znatno više cijene goriva naveli su mnoge Banjalučane da automobile i autobuse zamijene prevozom na dva točka, a grad planira da, izgradnjom novih biciklističkih staza, traka i parkinga, olakša tu vrstu saobraćaja i što više građana motiviše da koriste taj vid prevoza.

Da je bicikl ne samo jeftinija vrsta prevoza nego i zdravstveno i ekološki preporučljiva, shvata sve veći broj građana koji smatraju da je za masovniju upotrebu ovih dvotočkaša potrebno unaprijediti i infrastrukturu.

Iz Gradske uprave za “Glas Srpske” kazali su da je biciklistički saobraćaj održivi vid prevoza sa višestrukim benefitima za svaku urbanu zajednicu.

- Planiramo unapređenje ove vrste saobraćaja. U tu svrhu izradićemo plan održive mobilnosti koji će dati brojne odgovore na pitanja iz ove oblasti - kazali su iz Gradske uprave.

Osim toga, u planu su nova ulaganja u biciklističku infrastrukturu.

- U narednom periodu u gradu će biti označene biciklističke staze, postavljeni biciklistički parkinzi u vidu “klamerica”, te nadstrešnice za parkiranje - poručili su iz Gradske uprave.

Upravo u svrhu unapređenja biciklističkog saobraćaja i pronalaženja ekološki prihvatljivih saobraćajnih rješenja, krajem prošle godine pokrenut je projekat u okviru kojeg su anketirani građani.

- U anketi je učestvovalo više od 5.000 ispitanika, čime je dobila na relevantnosti. Oko pet odsto ispitanika odgovorilo je da koristi bicikl ili e-skuter - pojasnili su iz Gradske uprave.

Učesnici u anketi u najvećoj mjeri su potencirali izgradnju dodatnih biciklističkih traka i parkinga za to prevozno sredstvo.

Da je ljeti povećana kupovina i iznajmljivanje bicikala, potvrdili su i u jednom banjalučkom biciklističkom servisu.

- To je nekako postalo tradicija, a ove godine je specifična situacija i zbog drastičnog poskupljenja goriva, pa je sve više onih koji kupuju novi ili popravljaju stari bicikl kako bi ga maksimalno iskoristili dok je lijepo vrijeme - rekli su u ovom servisu.

Oni dodaju da ipak ima i onih koji nisu ekološki osviješćeni i ne preferiraju ovu vrstu prevoza.

- Ljudi na ovim prostorima često ne shvataju koliko je vožnja biciklom zdrava, kako za onog ko ga vozi, tako i za okolinu jer, za razliku od automobila, nema ispuštanja štetnih gasova - poručili su iz ovog servisa.

BL BAJK”

Iz Gradske uprave pozvali su sve sugrađane da češće koriste bicikle jer na taj način brinu o svom zdravlju i o životnoj sredini. Podsjetili su da je građanima dostupan sistem za automatsko iznajmljivanje bicikala “BL bajk” čiji se terminali nalaze na pet lokacija u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana