Нове алеје чекају ребаланс буџета

Александра Тодоровић
Нове алеје чекају ребаланс буџета

БАЊАЛУКА - Новац за одржавање зелених површина, потребан за послове јесење садње стабала, подизање нових алеја, попуњавање и обнову дрвореда, још је на дугом штапу због неусвајања ребаланса буџета града.

Потврдили су ово из Одјељења за комуналне послове и додали да су из градске касе планирана издвајања за садњу блоковског зеленила, орезивање стабала те уклањање сувих и дотрајалих грана.

- Због неусвајања ребаланса буџета града неће бити могуће извести ове радове, што представља велики проблем, јер је ријеч о пословима сезонског карактера, а неодржавање зелених површина може имати дуготрајне посљедице - појаснили су из одјељења.

Подсјетили су да је град био у блокади јер се каснило са усвајањем програма заједничке комуналне потрошње, тако да је кошење травнатих површина започело касније него што је то уобичајено.

- Зарасле јавне површине могу представљати потешкоће по здравље становника, јер уколико касни кошење, долази до појаве коровских и алергених биљака. Такође, висока трава погодује појави гмизаваца у насељима - нагласили су из одјељења.

Према подацима из одјељења, неопходна је реконструкција дрвореда у појединим насељима.

- Град позива све заинтересоване да се јаве како би им били презентовани пројекти реконструкције и појашњено њихово евентуално учешће у финансирању - истакли су из одјељења.

Додали су да је ријеч је о активностима које припремају стручне службе Одјељења за комуналне послове, а као приоритет се наводи реконструкција дрвореда на Булевару војводе Степе Степановића.

Подсјетили су да су претходних година средства за одржавање зелених површина била око 1,9 милиона КМ, док су ове године амандманима уложеним на буџет града умањена за 800.000 КМ и тренутно износе 1,1 милиона КМ.

- Град ће истрајати на пројекту изградње новог градског парка, гдје је један дио радова већ завршен, а остали радови ће се одвијати у складу са пројектом који ће дефинисати изглед новог градског парка, а за који је расписан јавни конкурс - закључили су из одјељења.

Сарадња

Из Одјељења за комуналне послове поручили су да изградња парка у Росуљама представља један од пројеката који није финансиран из буџета града.

- Надамо се да ћемо, у сарадњи са осталим друштвено одговорним компанијама, сви заједно помоћи да наш град сачува епитет “града зеленила” - напомињу из одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана