Nove aleje čekaju rebalans budžeta

Aleksandra Todorović
Nove aleje čekaju rebalans budžeta

BANjALUKA - Novac za održavanje zelenih površina, potreban za poslove jesenje sadnje stabala, podizanje novih aleja, popunjavanje i obnovu drvoreda, još je na dugom štapu zbog neusvajanja rebalansa budžeta grada.

Potvrdili su ovo iz Odjeljenja za komunalne poslove i dodali da su iz gradske kase planirana izdvajanja za sadnju blokovskog zelenila, orezivanje stabala te uklanjanje suvih i dotrajalih grana.

- Zbog neusvajanja rebalansa budžeta grada neće biti moguće izvesti ove radove, što predstavlja veliki problem, jer je riječ o poslovima sezonskog karaktera, a neodržavanje zelenih površina može imati dugotrajne posljedice - pojasnili su iz odjeljenja.

Podsjetili su da je grad bio u blokadi jer se kasnilo sa usvajanjem programa zajedničke komunalne potrošnje, tako da je košenje travnatih površina započelo kasnije nego što je to uobičajeno.

- Zarasle javne površine mogu predstavljati poteškoće po zdravlje stanovnika, jer ukoliko kasni košenje, dolazi do pojave korovskih i alergenih biljaka. Takođe, visoka trava pogoduje pojavi gmizavaca u naseljima - naglasili su iz odjeljenja.

Prema podacima iz odjeljenja, neophodna je rekonstrukcija drvoreda u pojedinim naseljima.

- Grad poziva sve zainteresovane da se jave kako bi im bili prezentovani projekti rekonstrukcije i pojašnjeno njihovo eventualno učešće u finansiranju - istakli su iz odjeljenja.

Dodali su da je riječ je o aktivnostima koje pripremaju stručne službe Odjeljenja za komunalne poslove, a kao prioritet se navodi rekonstrukcija drvoreda na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića.

Podsjetili su da su prethodnih godina sredstva za održavanje zelenih površina bila oko 1,9 miliona KM, dok su ove godine amandmanima uloženim na budžet grada umanjena za 800.000 KM i trenutno iznose 1,1 miliona KM.

- Grad će istrajati na projektu izgradnje novog gradskog parka, gdje je jedan dio radova već završen, a ostali radovi će se odvijati u skladu sa projektom koji će definisati izgled novog gradskog parka, a za koji je raspisan javni konkurs - zaključili su iz odjeljenja.

Saradnja

Iz Odjeljenja za komunalne poslove poručili su da izgradnja parka u Rosuljama predstavlja jedan od projekata koji nije finansiran iz budžeta grada.

- Nadamo se da ćemo, u saradnji sa ostalim društveno odgovornim kompanijama, svi zajedno pomoći da naš grad sačuva epitet “grada zelenila” - napominju iz odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana