Нова столарија за школе у Дракулићу и Стричићима

Маја Станојевић
Нова столарија за школе у Дракулићу и Стричићима

БАЊАЛУКА - У оквиру овогодишњег великог плана обнове школских објекта, сљедеће седмице требало би да почне замјена столарије на подручним школама у Дракулићу и Стричићима, гдје је планирана и санација фискултурне сале.

Уз ове двије, ускоро се очекују и значајни радови на школама “Змај Јова Јовановић” и “Бранко Ћопић”, које ће бити “утопљене” кроз пројекат “Енергетске ефикасности”.

Како су потврдили у Одјељењу за образовање, здравство, омладину и спорт, већина школа у којима ће се до краја љетњег распуста обавити одређени радови - приводи крају поступке јавних набавки за избор извођача радова.

- Тако би на јесен, боље услове за рад требало да добију и ђаци у основним школама “Бранислав Нушић”, “Свети Сава” и њеној подручној школи у Павловцу. У програму обнове за ову годину је и Економска школа за замјену столарије у сутерену школе, док је уз школу у Борковићима планирана градња дјечијег игралишта - наводи се из ресорног одјељења.

У оквиру овогодишње обнове школа, у току је градња спортске дворане ОШ “Бранко Радичевић” на Старчевици, за шта је издвојено 950.000 КМ.

Свеукупно,  6,5 милиона КМ биће издвојено ове године за реконструкцију или градњу 17 школских или предшколских објеката. Средства су обезбиједили град, Свјетска банка кроз пројекат “Енергетске ефикасности” који имплементира Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, затим Министарство просвјете и културе РС, УНДП, Влада Србије и јапанска Владе.

Да је образовање приоритет за Градску управу говори и податак да ће из градског буџета бити издвојено 1,6 милиона КМ за стипендије ученика и студената.  Почетком септембра конкурс за додјелу новчане подршке образовању за школску 2020/2021. годину.

Појединачни износи стипендија остају непромијењени, и износе 80 КМ за ученике и 130 КМ за студенте по основу социјалног статуса и успјеха у школи односно студију.  За дефицитарна занимања утврђени су износи од 160 КМ за ученике и 250 КМ за студенте.

Уџбеници

Да Градска управа много придаје пажње образовању свједочи и чињеница да је обезбиједила средства  за набавку уџбеника и школског прибора за дјецу из хранитељских  породица. Захтјеве за остваривање ове подршке, потребно је предати до 15. септембра за ученике, а за студенте до 15. новембра. Према правилнику, за основце из хранитељских породица предвиђено је 150 КМ, за ученике средњих школа 170, док студенти из хранитељских породица могу да добију 200 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана