Nova stolarija za škole u Drakuliću i Stričićima

Maja Stanojević
Nova stolarija za škole u Drakuliću i Stričićima

BANjALUKA - U okviru ovogodišnjeg velikog plana obnove školskih objekta, sljedeće sedmice trebalo bi da počne zamjena stolarije na područnim školama u Drakuliću i Stričićima, gdje je planirana i sanacija fiskulturne sale.

Uz ove dvije, uskoro se očekuju i značajni radovi na školama “Zmaj Jova Jovanović” i “Branko Ćopić”, koje će biti “utopljene” kroz projekat “Energetske efikasnosti”.

Kako su potvrdili u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, većina škola u kojima će se do kraja ljetnjeg raspusta obaviti određeni radovi - privodi kraju postupke javnih nabavki za izbor izvođača radova.

- Tako bi na jesen, bolje uslove za rad trebalo da dobiju i đaci u osnovnim školama “Branislav Nušić”, “Sveti Sava” i njenoj područnoj školi u Pavlovcu. U programu obnove za ovu godinu je i Ekonomska škola za zamjenu stolarije u suterenu škole, dok je uz školu u Borkovićima planirana gradnja dječijeg igrališta - navodi se iz resornog odjeljenja.

U okviru ovogodišnje obnove škola, u toku je gradnja sportske dvorane OŠ “Branko Radičević” na Starčevici, za šta je izdvojeno 950.000 KM.

Sveukupno,  6,5 miliona KM biće izdvojeno ove godine za rekonstrukciju ili gradnju 17 školskih ili predškolskih objekata. Sredstva su obezbijedili grad, Svjetska banka kroz projekat “Energetske efikasnosti” koji implementira Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, zatim Ministarstvo prosvjete i kulture RS, UNDP, Vlada Srbije i japanska Vlade.

Da je obrazovanje prioritet za Gradsku upravu govori i podatak da će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 1,6 miliona KM za stipendije učenika i studenata.  Početkom septembra konkurs za dodjelu novčane podrške obrazovanju za školsku 2020/2021. godinu.

Pojedinačni iznosi stipendija ostaju nepromijenjeni, i iznose 80 KM za učenike i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi odnosno studiju.  Za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 160 KM za učenike i 250 KM za studente.

Udžbenici

Da Gradska uprava mnogo pridaje pažnje obrazovanju svjedoči i činjenica da je obezbijedila sredstva  za nabavku udžbenika i školskog pribora za djecu iz hraniteljskih  porodica. Zahtjeve za ostvarivanje ove podrške, potrebno je predati do 15. septembra za učenike, a za studente do 15. novembra. Prema pravilniku, za osnovce iz hraniteljskih porodica predviđeno je 150 KM, za učenike srednjih škola 170, dok studenti iz hraniteljskih porodica mogu da dobiju 200 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana