Нова криза напунила Сигурну кућу

Сара Бојанић
Нова криза напунила Сигурну кућу

БАЊАЛУКА - Свака кризна ситуација доприноси повећању пријављених случајева насиља у породици, а уточиште у бањалучкој Сигурној кући од почетка године потражило је 11 жена и исто толико дјеце који су преживјели породично насиље.

Након пандемије вируса корона, за вријеме које је насиље повећано за 30 одсто, као и број позива на СОС линију, услиједила је нова глобална криза овај пут економска и изњедрила нове проблеме са којима многи нису у стању да се суоче.

Социјална радница из Фондације “Удружене жене” Драгана Миљковић истиче да је и ова криза, нажалост, довела до повећања ризика од породичног насиља, о чему говори и податак да је лани склониште у Сигурној кући нашло 15 жена са дјецом.

- Неизвјесност и страх узрокован новом кризом довели су до немогућности ношења са фрустрацијама. Лица која су и раније показивала склоност ка насилном понашању постала су још суровија према члановима своје породице - рекла је Миљковићева, оцијенивши да је то забрињавајући податак.

Залагање за живот жена и дјеце без насиља главни је циљ Фондације “Удружене жене” из Бањалуке, која има дугогодишње искуство у пружању психолошке подршке жртвама насиља.

Миљковићева је казала да жене и дјеца и из других локалних заједница могу да потраже помоћ код њих, односно смјештај у Сигурној кући.

- Различити су профили жена које су приморане да потраже нашу помоћ. Просјечна доб жена које су смјештене у Сигурној кући је од 35 година до 45 година и најчешће су у питању жене са средњом стручном спремом - казала је Миљковићева. Према њеним ријечима, насиљу у породици подједнако су изложене и жене из урбаних и из руралних подручја.

- Дјеца која су смјештена у Сигурној кући углавном су предшколског и основношколског узраста која још увијек нису самостална и везана су за родитеље, односно за мајку - казала је Миљковићева.

Она је нагласила како је потребно да цјелокупно друштво утиче на повећање свијести о пријављивању случајева насиља.

- Потребно је створити климу гдје ће бити уобичајена пракса да се случај насиља обавезно пријави, било да је у питању лично искуство или свједочење - додала је Миљковићева.

СОС Линија

Путем СОС телефон 1264, жртве насиља могу добити психолошку подршку, информације о заштити својих права и процедурама заштите права пред институцијама. Из Фондације “Удружене жене” нагласили су да је позив анониман и бесплатан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана