Nova kriza napunila Sigurnu kuću

Sara Bojanić
Nova kriza napunila Sigurnu kuću

BANjALUKA - Svaka krizna situacija doprinosi povećanju prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, a utočište u banjalučkoj Sigurnoj kući od početka godine potražilo je 11 žena i isto toliko djece koji su preživjeli porodično nasilje.

Nakon pandemije virusa korona, za vrijeme koje je nasilje povećano za 30 odsto, kao i broj poziva na SOS liniju, uslijedila je nova globalna kriza ovaj put ekonomska i iznjedrila nove probleme sa kojima mnogi nisu u stanju da se suoče.

Socijalna radnica iz Fondacije “Udružene žene” Dragana Miljković ističe da je i ova kriza, nažalost, dovela do povećanja rizika od porodičnog nasilja, o čemu govori i podatak da je lani sklonište u Sigurnoj kući našlo 15 žena sa djecom.

- Neizvjesnost i strah uzrokovan novom krizom doveli su do nemogućnosti nošenja sa frustracijama. Lica koja su i ranije pokazivala sklonost ka nasilnom ponašanju postala su još surovija prema članovima svoje porodice - rekla je Miljkovićeva, ocijenivši da je to zabrinjavajući podatak.

Zalaganje za život žena i djece bez nasilja glavni je cilj Fondacije “Udružene žene” iz Banjaluke, koja ima dugogodišnje iskustvo u pružanju psihološke podrške žrtvama nasilja.

Miljkovićeva je kazala da žene i djeca i iz drugih lokalnih zajednica mogu da potraže pomoć kod njih, odnosno smještaj u Sigurnoj kući.

- Različiti su profili žena koje su primorane da potraže našu pomoć. Prosječna dob žena koje su smještene u Sigurnoj kući je od 35 godina do 45 godina i najčešće su u pitanju žene sa srednjom stručnom spremom - kazala je Miljkovićeva. Prema njenim riječima, nasilju u porodici podjednako su izložene i žene iz urbanih i iz ruralnih područja.

- Djeca koja su smještena u Sigurnoj kući uglavnom su predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta koja još uvijek nisu samostalna i vezana su za roditelje, odnosno za majku - kazala je Miljkovićeva.

Ona je naglasila kako je potrebno da cjelokupno društvo utiče na povećanje svijesti o prijavljivanju slučajeva nasilja.

- Potrebno je stvoriti klimu gdje će biti uobičajena praksa da se slučaj nasilja obavezno prijavi, bilo da je u pitanju lično iskustvo ili svjedočenje - dodala je Miljkovićeva.

SOS Linija

Putem SOS telefon 1264, žrtve nasilja mogu dobiti psihološku podršku, informacije o zaštiti svojih prava i procedurama zaštite prava pred institucijama. Iz Fondacije “Udružene žene” naglasili su da je poziv anoniman i besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana