Нова хуманитарна акција „Умјетност која никоме не треба“ 8. маја у Дому омладине

Б. П.
Нова хуманитарна акција „Умјетност која никоме не треба“ 8. маја у Дому омладине

БАЊАЛУКА- Хуманитарна аукција „Умјетност која никоме не треба“ биће поново одржана 8. маја, у бањалучком Дому омладине, ради прикупљања средстава за рад бањалучке јавне кухиње.

Организатори најављују још забавнији догађај и позивају све компаније да у њему учествују куповином радова и предмета са јединственом позадинском причом.

Аукција умјетничких дјела и предмета који никада нису искоришћени, имају ситне недостатке или је њихова сврха с временом испуњена, први пут је одржана прошле године. Одзив умјетника и посјетилаца позитивно је изненадио и саме организаторе, па ново издање долази као непланиран, али природан корак.

Ненад Боснић, аутор романа „Тросвијет“ и један од организатора, каже да је концепт акције, атмосфера на догађају и износ који је прикупљен наишли су на врло позитивне реакције свих страна, па је већ тада било мноштво питања 'Кад ћемо ово поновити?

-Како инфлација наставља да отежава рад јавне кухиње, са Удружењем грађана “Мозаик пријатељства”, договорили смо одржавање још једне “Умјетности која никоме не треба”. Компаније “Тропик” и “Мој маркет” су поново уз нас, овај пут и као покровитељи догађаја, а желимо позвати све друге бањалучке компаније да нам се јаве и откупе неке од предмета. Тиме бисмо сакупили још више средстава за јавну кухињу, а купци би добили дјело са јединственом причом које би обогатило њихове просторије или било оригиналан поклон пословним партнерима, рекао је Ненадић.

Визуелни умјетници Наташа Коњевић, Теа Јагодић и Миле Мићић, фотографи Александар Чавић, Томас Дамјановић и Борислав Брезо, колективи попут издавачке куће “Имприматур” и позоришта “Јазавац” те многи други већ су потврдили поновно учешће. Друга „Умјетност која никоме не треба“, међутим, донијеће и нова имена, више креативних праваца те још динамичнији садржај.

Музичарка Андра Киддо, учесница и модераторка првог издања, сада је дио организацијског тима. Управо музика ће ове године бити заступљенија, јер ће Андра Киддо поклонити премијеру свог сингла „Бесмртан“, што је само један од новитета.

-Музичари су сада присутнији, од бендова “Сопот” и “Револт” до репера Данзе. Захваљујући удружењу “Девета димензија” имаћемо и много стрипова, Теодора Радивојевић ће нам донијети плес, а студио “Other Side” ће се побринути да до краја вечери неко добије нову тетоважу. Учешће су потврдили и модни креатори Марко Фехер и Станкица Стојановић, те брендови “Уникат”, “Котка”, “Пузла дизјан”, Змијање дизајн... а у потрази смо и за умјетником који би на лицу мјеста цртао портрете посјетилаца.

Одазив креативаца је већ сада велики, али организатори поручују да и даље има простора, посебно када се ради о мање популаризованим умјетничким изразима. Адресе за све заинтересоване учеснике, донаторе и посјетиоце су “Фејсбук” и “Инстаграм” странице догађаја.

-Надамо се да ће наши суграђани у своје календаре одмах уписати 8. мај, али и да ће нам се јавити домаће компаније. Вјерујемо да је ово јединствена прилика за друштвену одговорност у којој сви заиста добијају“, поручују организатори.

Прва „Умјетност која никоме не треба“ одржана је 5. јула 2023. године, када је учествовало више од 30 појединаца и колектива, а посјетиоци су за њихова дјела издвојили тачно 5.002 КМ, које су одмах прослијеђене бањалучкој јавној кухињи. И други пут ће се догађај одржати у Дому омладине, док ће техничку подршку пружити ААП “Електроник”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана