Nova humanitarna akcija „Umjetnost koja nikome ne treba“ 8. maja u Domu omladine

B. P.
Nova humanitarna akcija „Umjetnost koja nikome ne treba“ 8. maja u Domu omladine

BANjALUKA- Humanitarna aukcija „Umjetnost koja nikome ne treba“ biće ponovo održana 8. maja, u banjalučkom Domu omladine, radi prikupljanja sredstava za rad banjalučke javne kuhinje.

Organizatori najavljuju još zabavniji događaj i pozivaju sve kompanije da u njemu učestvuju kupovinom radova i predmeta sa jedinstvenom pozadinskom pričom.

Aukcija umjetničkih djela i predmeta koji nikada nisu iskorišćeni, imaju sitne nedostatke ili je njihova svrha s vremenom ispunjena, prvi put je održana prošle godine. Odziv umjetnika i posjetilaca pozitivno je iznenadio i same organizatore, pa novo izdanje dolazi kao neplaniran, ali prirodan korak.

Nenad Bosnić, autor romana „Trosvijet“ i jedan od organizatora, kaže da je koncept akcije, atmosfera na događaju i iznos koji je prikupljen naišli su na vrlo pozitivne reakcije svih strana, pa je već tada bilo mnoštvo pitanja 'Kad ćemo ovo ponoviti?

-Kako inflacija nastavlja da otežava rad javne kuhinje, sa Udruženjem građana “Mozaik prijateljstva”, dogovorili smo održavanje još jedne “Umjetnosti koja nikome ne treba”. Kompanije “Tropik” i “Moj market” su ponovo uz nas, ovaj put i kao pokrovitelji događaja, a želimo pozvati sve druge banjalučke kompanije da nam se jave i otkupe neke od predmeta. Time bismo sakupili još više sredstava za javnu kuhinju, a kupci bi dobili djelo sa jedinstvenom pričom koje bi obogatilo njihove prostorije ili bilo originalan poklon poslovnim partnerima, rekao je Nenadić.

Vizuelni umjetnici Nataša Konjević, Tea Jagodić i Mile Mićić, fotografi Aleksandar Čavić, Tomas Damjanović i Borislav Brezo, kolektivi poput izdavačke kuće “Imprimatur” i pozorišta “Jazavac” te mnogi drugi već su potvrdili ponovno učešće. Druga „Umjetnost koja nikome ne treba“, međutim, donijeće i nova imena, više kreativnih pravaca te još dinamičniji sadržaj.

Muzičarka Andra Kiddo, učesnica i moderatorka prvog izdanja, sada je dio organizacijskog tima. Upravo muzika će ove godine biti zastupljenija, jer će Andra Kiddo pokloniti premijeru svog singla „Besmrtan“, što je samo jedan od noviteta.

-Muzičari su sada prisutniji, od bendova “Sopot” i “Revolt” do repera Danze. Zahvaljujući udruženju “Deveta dimenzija” imaćemo i mnogo stripova, Teodora Radivojević će nam donijeti ples, a studio “Other Side” će se pobrinuti da do kraja večeri neko dobije novu tetovažu. Učešće su potvrdili i modni kreatori Marko Feher i Stankica Stojanović, te brendovi “Unikat”, “Kotka”, “Puzla dizjan”, Zmijanje dizajn... a u potrazi smo i za umjetnikom koji bi na licu mjesta crtao portrete posjetilaca.

Odaziv kreativaca je već sada veliki, ali organizatori poručuju da i dalje ima prostora, posebno kada se radi o manje popularizovanim umjetničkim izrazima. Adrese za sve zainteresovane učesnike, donatore i posjetioce su “Fejsbuk” i “Instagram” stranice događaja.

-Nadamo se da će naši sugrađani u svoje kalendare odmah upisati 8. maj, ali i da će nam se javiti domaće kompanije. Vjerujemo da je ovo jedinstvena prilika za društvenu odgovornost u kojoj svi zaista dobijaju“, poručuju organizatori.

Prva „Umjetnost koja nikome ne treba“ održana je 5. jula 2023. godine, kada je učestvovalo više od 30 pojedinaca i kolektiva, a posjetioci su za njihova djela izdvojili tačno 5.002 KM, koje su odmah proslijeđene banjalučkoj javnoj kuhinji. I drugi put će se događaj održati u Domu omladine, dok će tehničku podršku pružiti AAP “Elektronik”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana