Нова Грађевинска школа ниче на старој адреси

Јасмина Салопек
Нова Грађевинска школа ниче на старој адреси

БАЊАЛУКА - Дио ученика бањалучке Грађевинске школе наставу ће од септембра похађати у учионицама Средњошколског центра “Гаудеамус”, а први човјек града обећава да ће бити изграђен нови објекат и тако трајно ријешити недостатак простора како би сва дјеца, која желе да се школују за неке од грађевинских смјерова, имала прилику за то.

Грађевинска школа је дужи низ година подстанар и кубури са мањком кабинета, због чега се настава за четврте разреде у овој школској години изводи у просторијама Пољопривредне школе.

Колико је проблем озбиљан, показује првобитни план уписа у средње школе у школској 2024/25. према којем би Грађевинска школа у септембру требало да упише око 90 ученика мање, али на срећу од тога се одустало.

Директор Грађевинске школе Љубан Бајић рекао је за “Глас Српске” да су потписали уговор са “Гаудеамусом” који ће им обезбиједити додатне учионице.

- Град је пристао да плаћа кирију. Послали смо и захтјев за ребаланс за средства за повећање буџета за септембар, октобар, новембар и децембар - рекао је Бајић.

Према његовим ријечима, Министарство просвјете и културе Републике Српске одобрило им је план уписа те ће у клупама бити пуни капацитет ђака.

- У нову школску годину уписаћемо исти број ученика који буде изашао из школе ове године као матуранти - појаснио је Бајић.

Додао је да сада имају 26 одјељења, али да планирају да упишу по два одјељења грађевинских техничара, архитектонско-геодетских, те комбиновано одјељење монтер суве градње, молер, керамичар-каменорезац.

- Све је сада на граду да ријеши, али очекујемо добар упис нове школске године – истакао је Бајић.

Градоначелник Драшко Станивуковић казао је за “Глас” да је био на састанку са деканом Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета (АГГФ), замјеником министра за научно-технолошки развој, те да су разговарали о проблему Грађевинске школе и како исти трајно ријешити.

- У овом тренутку остаје сва уписна политика која је до сада била. Ако бисмо смањили капацитете ове школе, не бисмо имали ни студената на АГГФ-у и онда бисмо угасили једну од најважнијих струка, а то се не смије десити - рекао је он.

Истакао је да су спремни да почну са радовима на изградњи још једне школе већ током ове године. Према његовим ријечима АГГФ ће урадити бесплатан пројекат за изградњу новог објекта ове школе, гдје се она прије и налазила.

- Град ће ријешити све имовинско-правне односе и земљиште те платити грађевинску дозволу. Фирма “Интеграл инжењеринг” ће донирати материјал и бетон - казао је Станивуковић и навео да у овом тренутку имају обављено већ пола посла, те по садашњој динамици очекују почетак радова ове године, да би исте завршили сљедеће.

Средњошколски дом

Град Бањалука ради на изградњи новог средњошколског дома на локацији иза Пољопривредне школе, у склопу којег ће се налазити Угоститељска и Политехничка школа.

- На овај начин ријешићемо питање три школе, Грађевинске, Угоститељске и Политехничке, као и Медицинске школе која ће бити дислоцирана у круг УКЦ РС. Уз изградњу основне школе на Паприковцу питање образовних установа на територији града Бањалука биће ријешено - истакао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана