Nova Građevinska škola niče na staroj adresi

Jasmina Salopek
Nova Građevinska škola niče na staroj adresi

BANjALUKA - Dio učenika banjalučke Građevinske škole nastavu će od septembra pohađati u učionicama Srednjoškolskog centra “Gaudeamus”, a prvi čovjek grada obećava da će biti izgrađen novi objekat i tako trajno riješiti nedostatak prostora kako bi sva djeca, koja žele da se školuju za neke od građevinskih smjerova, imala priliku za to.

Građevinska škola je duži niz godina podstanar i kuburi sa manjkom kabineta, zbog čega se nastava za četvrte razrede u ovoj školskoj godini izvodi u prostorijama Poljoprivredne škole.

Koliko je problem ozbiljan, pokazuje prvobitni plan upisa u srednje škole u školskoj 2024/25. prema kojem bi Građevinska škola u septembru trebalo da upiše oko 90 učenika manje, ali na sreću od toga se odustalo.

Direktor Građevinske škole Ljuban Bajić rekao je za “Glas Srpske” da su potpisali ugovor sa “Gaudeamusom” koji će im obezbijediti dodatne učionice.

- Grad je pristao da plaća kiriju. Poslali smo i zahtjev za rebalans za sredstva za povećanje budžeta za septembar, oktobar, novembar i decembar - rekao je Bajić.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske odobrilo im je plan upisa te će u klupama biti puni kapacitet đaka.

- U novu školsku godinu upisaćemo isti broj učenika koji bude izašao iz škole ove godine kao maturanti - pojasnio je Bajić.

Dodao je da sada imaju 26 odjeljenja, ali da planiraju da upišu po dva odjeljenja građevinskih tehničara, arhitektonsko-geodetskih, te kombinovano odjeljenje monter suve gradnje, moler, keramičar-kamenorezac.

- Sve je sada na gradu da riješi, ali očekujemo dobar upis nove školske godine – istakao je Bajić.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je za “Glas” da je bio na sastanku sa dekanom Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta (AGGF), zamjenikom ministra za naučno-tehnološki razvoj, te da su razgovarali o problemu Građevinske škole i kako isti trajno riješiti.

- U ovom trenutku ostaje sva upisna politika koja je do sada bila. Ako bismo smanjili kapacitete ove škole, ne bismo imali ni studenata na AGGF-u i onda bismo ugasili jednu od najvažnijih struka, a to se ne smije desiti - rekao je on.

Istakao je da su spremni da počnu sa radovima na izgradnji još jedne škole već tokom ove godine. Prema njegovim riječima AGGF će uraditi besplatan projekat za izgradnju novog objekta ove škole, gdje se ona prije i nalazila.

- Grad će riješiti sve imovinsko-pravne odnose i zemljište te platiti građevinsku dozvolu. Firma “Integral inženjering” će donirati materijal i beton - kazao je Stanivuković i naveo da u ovom trenutku imaju obavljeno već pola posla, te po sadašnjoj dinamici očekuju početak radova ove godine, da bi iste završili sljedeće.

Srednjoškolski dom

Grad Banjaluka radi na izgradnji novog srednjoškolskog doma na lokaciji iza Poljoprivredne škole, u sklopu kojeg će se nalaziti Ugostiteljska i Politehnička škola.

- Na ovaj način riješićemo pitanje tri škole, Građevinske, Ugostiteljske i Politehničke, kao i Medicinske škole koja će biti dislocirana u krug UKC RS. Uz izgradnju osnovne škole na Paprikovcu pitanje obrazovnih ustanova na teritoriji grada Banjaluka biće riješeno - istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana