Ниједна школа нема логопеда

Илијана Божић
Ниједна школа нема логопеда

БАЊАЛУКА - Дјеци са тешкоћама у говору на подручју града на располагању је само један логопед, и то у Дому здравља, док ниједна бањалучка основна школа нема стручњака за ту област.

Предсједник Актива директора основних школа Мирослав Попржен рекао је "Гласу Српске" да је неопходно да се број логопеда повећа у школама јер све више родитеља тражи помоћ, а највеће гужве настају приликом уписа у нову школску годину.

- Једини логопед у основним школама био је запослен у ОШ "Георги Стојков Раковски", али је и он отишао на друго радно мјесто. И у ОШ "Алекса Шантић" раније је радио дефектолог. У осталим школама на подручју града нема ниједног стручњака за ову област - казао је Попржен.

Он је истакао да посао логопеда у школама сада покушавају да ријеше учитељи који раде са дјецом, сналазећи се како знају и умију.

- Ријеч је о дефицитарном кадру. На бањалучком Универзитету не школују се дефектолози, не постоји чак ни смјер за логопеде. Било би добро да се на Филозофском факултету отвори катедра за ту област - нагласио је Попржен.

Он каже да би се проблем недостатка логопеда у школама могао ријешити по систему "један логопед на три школе", уколико не постоји могућност да свака школа добије стручњака.

Биљана М, мајка дјевојчице којој је неопходна помоћ логопеда, казала је да још није добила термин за преглед у Дому здравља.

- Моја дјевојчица има потешкоће у изговору слова "р" и "л". Вољела бих да то ријешимо што прије да јој не ствара проблеме приликом одрастања, али веома је тешко доћи до логопеда јер су  велике гужве. Једино рјешење је да потражим помоћ у приватној амбуланти - рекла је Биљана.

Начелница Центра за ментално здравље Тамара Балабан нагласила је да један логопед у Дому здравља није довољан за сву дјецу којој треба стручна помоћ.

- У зависности од узраста и проблема, чека се у просјеку од седам до 21 дан. Требало би да дјеца долазе на један или два третмана седмично, а у неким случајевима једном или два пута мјесечно - истакла је Балабанова и додала да на прегледе најчешће долазе дјеца узраста од пет и шест година.

Нагласила је да би било најбоље да родитељи доведу дијете на преглед чим примијете да му касни развој говора.

- Дијете се већ око друге године укључује у третман јер је касније теже поправити стање - рекла је Балабанова
 

Министарство

Из Министарства просвјете и културе РС истакли су да је у стручним службама основних школа Републике Српске у школској 2018/2019. години, поред обавезног педагога, у 21 школи био ангажован дефектолог.

- У 125 основних школа запослен је психолог, у 12 логопед, а девет школа има социјалног радника - рекли су из министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана