Nijedna škola nema logopeda

Ilijana Božić
Nijedna škola nema logopeda

BANjALUKA - Djeci sa teškoćama u govoru na području grada na raspolaganju je samo jedan logoped, i to u Domu zdravlja, dok nijedna banjalučka osnovna škola nema stručnjaka za tu oblast.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Miroslav Popržen rekao je "Glasu Srpske" da je neophodno da se broj logopeda poveća u školama jer sve više roditelja traži pomoć, a najveće gužve nastaju prilikom upisa u novu školsku godinu.

- Jedini logoped u osnovnim školama bio je zaposlen u OŠ "Georgi Stojkov Rakovski", ali je i on otišao na drugo radno mjesto. I u OŠ "Aleksa Šantić" ranije je radio defektolog. U ostalim školama na području grada nema nijednog stručnjaka za ovu oblast - kazao je Popržen.

On je istakao da posao logopeda u školama sada pokušavaju da riješe učitelji koji rade sa djecom, snalazeći se kako znaju i umiju.

- Riječ je o deficitarnom kadru. Na banjalučkom Univerzitetu ne školuju se defektolozi, ne postoji čak ni smjer za logopede. Bilo bi dobro da se na Filozofskom fakultetu otvori katedra za tu oblast - naglasio je Popržen.

On kaže da bi se problem nedostatka logopeda u školama mogao riješiti po sistemu "jedan logoped na tri škole", ukoliko ne postoji mogućnost da svaka škola dobije stručnjaka.

Biljana M, majka djevojčice kojoj je neophodna pomoć logopeda, kazala je da još nije dobila termin za pregled u Domu zdravlja.

- Moja djevojčica ima poteškoće u izgovoru slova "r" i "l". Voljela bih da to riješimo što prije da joj ne stvara probleme prilikom odrastanja, ali veoma je teško doći do logopeda jer su  velike gužve. Jedino rješenje je da potražim pomoć u privatnoj ambulanti - rekla je Biljana.

Načelnica Centra za mentalno zdravlje Tamara Balaban naglasila je da jedan logoped u Domu zdravlja nije dovoljan za svu djecu kojoj treba stručna pomoć.

- U zavisnosti od uzrasta i problema, čeka se u prosjeku od sedam do 21 dan. Trebalo bi da djeca dolaze na jedan ili dva tretmana sedmično, a u nekim slučajevima jednom ili dva puta mjesečno - istakla je Balabanova i dodala da na preglede najčešće dolaze djeca uzrasta od pet i šest godina.

Naglasila je da bi bilo najbolje da roditelji dovedu dijete na pregled čim primijete da mu kasni razvoj govora.

- Dijete se već oko druge godine uključuje u tretman jer je kasnije teže popraviti stanje - rekla je Balabanova
 

Ministarstvo

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS istakli su da je u stručnim službama osnovnih škola Republike Srpske u školskoj 2018/2019. godini, pored obaveznog pedagoga, u 21 školi bio angažovan defektolog.

- U 125 osnovnih škola zaposlen je psiholog, u 12 logoped, a devet škola ima socijalnog radnika - rekli su iz ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana