Ниче велики паркинг за бицикле

Александар Стојановић
Ниче велики паркинг за бицикле

БАЊАЛУКА - У централној градској зони овог љета планирана је изградња наткривеног паркинга за 15 бицикала, што представља још један корак ка побољшању бициклистичког саобраћаја у граду.

Потврђено је ово за “Глас Српске” из Одјељења за саобраћај и путеве те додали да ће на овај начин бициклисти добити простор гдје могу да оставе омиљеног двоточкаша.

- Претходних година на неколико локација смо поставили мање терминале за паркирање бицикала. Међутим, због повећања броја бициклиста јавила се потреба за изградњом већег простора за паркирање њихових двоточкаша. Планирано је да буде постављена и надстрешница како би бициклисти могли паркинг користити у свим временским условима - истакли су из одјељења.

Како истичу у одјељењу, циљ је да у наредним годинама свако насеље добије свој “БЛ бајк” систем за изнајмљивање бицикала.

- Тренутно на подручју града имамо пет локација, са укупно 36 бицикала, које су опремљене одговарајућим терминалом и системом за изнајмљивање и паркирање бицикала - истакли су из одјељења.

Од почетка епидемије вируса корона на градским улицама видљив је све већи број бициклиста, па тако и “БЛ бајк” систем биљежи раст изнајмљивања од десет одсто у односу на прошлу годину.

- Тренутни активни број корисника је 1.454 и повећан је током епидемије за око десет одсто у односу на крај прошле сезоне. Највећи број најмова се оствари у времену од 16 до 17 часова, па затим у јутарњем периоду седам до осам часова - казали су из одјељења и додали да овај податак најбоље приказује да грађани бицикле користе у конкретне сврхе, односно одлазак и враћање са посла, а не за рекреативну вожњу, што је и био циљ овог система.

- Такође, радници одјељења,  с обзиром на епидемиолошку ситуацију,  врше редовну дезинфекцију бицикала, терминала и опреме - истакли су из одјељења.

Годишња претплата за “БЛ бајк” систем изнајмљивања бицикала кошта 20 КМ, док је цијена мјесечне карте пет КМ.

- Цијена изнајмљивања по сату за кориснике без претплате је двије КМ, док је за оне са претплатом 1,5 КМ, с тим да је првих пола сата бесплатно - истакли су из одјељења.

Стазе

Поред “БЛ бајк” система, протеклих година обезбијеђен је простор за веће учешће бициклиста у саобраћају.

- Тако смо почетком јула, у оквиру инвестиционог одржавања улице Мајке Југовића, обиљежили бициклистичке траке на коловозу, те је на овај начин спојена инфраструктура која је у претходном периоду изграђена у источном дијелу града - нагласили су из Одјељења за саобраћај и путеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана