Niče veliki parking za bicikle

Aleksandar Stojanović
Niče veliki parking za bicikle

BANjALUKA - U centralnoj gradskoj zoni ovog ljeta planirana je izgradnja natkrivenog parkinga za 15 bicikala, što predstavlja još jedan korak ka poboljšanju biciklističkog saobraćaja u gradu.

Potvrđeno je ovo za “Glas Srpske” iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve te dodali da će na ovaj način biciklisti dobiti prostor gdje mogu da ostave omiljenog dvotočkaša.

- Prethodnih godina na nekoliko lokacija smo postavili manje terminale za parkiranje bicikala. Međutim, zbog povećanja broja biciklista javila se potreba za izgradnjom većeg prostora za parkiranje njihovih dvotočkaša. Planirano je da bude postavljena i nadstrešnica kako bi biciklisti mogli parking koristiti u svim vremenskim uslovima - istakli su iz odjeljenja.

Kako ističu u odjeljenju, cilj je da u narednim godinama svako naselje dobije svoj “BL bajk” sistem za iznajmljivanje bicikala.

- Trenutno na području grada imamo pet lokacija, sa ukupno 36 bicikala, koje su opremljene odgovarajućim terminalom i sistemom za iznajmljivanje i parkiranje bicikala - istakli su iz odjeljenja.

Od početka epidemije virusa korona na gradskim ulicama vidljiv je sve veći broj biciklista, pa tako i “BL bajk” sistem bilježi rast iznajmljivanja od deset odsto u odnosu na prošlu godinu.

- Trenutni aktivni broj korisnika je 1.454 i povećan je tokom epidemije za oko deset odsto u odnosu na kraj prošle sezone. Najveći broj najmova se ostvari u vremenu od 16 do 17 časova, pa zatim u jutarnjem periodu sedam do osam časova - kazali su iz odjeljenja i dodali da ovaj podatak najbolje prikazuje da građani bicikle koriste u konkretne svrhe, odnosno odlazak i vraćanje sa posla, a ne za rekreativnu vožnju, što je i bio cilj ovog sistema.

- Takođe, radnici odjeljenja,  s obzirom na epidemiološku situaciju,  vrše redovnu dezinfekciju bicikala, terminala i opreme - istakli su iz odjeljenja.

Godišnja pretplata za “BL bajk” sistem iznajmljivanja bicikala košta 20 KM, dok je cijena mjesečne karte pet KM.

- Cijena iznajmljivanja po satu za korisnike bez pretplate je dvije KM, dok je za one sa pretplatom 1,5 KM, s tim da je prvih pola sata besplatno - istakli su iz odjeljenja.

Staze

Pored “BL bajk” sistema, proteklih godina obezbijeđen je prostor za veće učešće biciklista u saobraćaju.

- Tako smo početkom jula, u okviru investicionog održavanja ulice Majke Jugovića, obilježili biciklističke trake na kolovozu, te je na ovaj način spojena infrastruktura koja je u prethodnom periodu izgrađena u istočnom dijelu grada - naglasili su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana