Невена Тодоровић, директорица Дома здравља, за “Глас Српске”: Спремни смо за други талас вируса

Александар Стојановић
Невена Тодоровић, директорица Дома здравља, за “Глас Српске”: Спремни смо за други талас вируса

БАЊАЛУКА - Епидемиолошка ситуација у граду је промјенљива, а протеклих дана биљежимо већи број обољелих. И поред тога сматрамо да је тренутна ситуација под контролом.

Рекла је ово у интервјуу за “Глас Српске” директорица Дома здравља Невена Тодоровић, коментаришући актуелну епидемиолошку ситуацију у вези са вирусом корона.

- Тјеши нас и охрабрује то што је тренутно клиничка слика пацијената заражених вирусом корона много блажа, те да Универзитетски клинички центар Републике Српске није оптерећен великим бројем пацијената са тешком клиничком сликом - додала је Тодоровићева.

ГЛАС: Да ли је Дом здравља успјешно одговорио на све изазове у епидемији?

ТОДОРОВИЋ: Примарна здравствена заштита је темељ здравственог система. У том погледу сматрам да смо адекватно одговорили на овај здравствени проблем и оправдали нашу улогу “чувара капије” и темеља здравственог система. Збринули смо највећи број пацијената у нашим амбулантама, а мали број пацијената смо упућивали у УКЦ РС. Трудили смо се све вријеме да сачувамо здравствени систем и да се вирус не прошири код великог броја пацијената.

ГЛАС: Да ли је здравствени систем ова ситуација на неки начин изненадила и да ли сте задовољни како је на њу одговорио Дом здравља?

ТОДОРОВИЋ: Да, досадашње мјере Владе РС, града и наше установе су свакако значајно утицале на спречавање повећања броја обољелих од вируса корона код становништва. Мислим да нас ова ситуација није изненадила и да смо до сада успјели да остваримо циљ, а то је да ублажимо и успоримо ток развоја епидемије. Обавеза нам је била да у кратком временском периоду спријечимо ширење вируса код већег броја грађана, да заштитимо старија лица и ризичне категорије пацијената и да онемогућимо ширење вируса међу здравственим радницима.

ГЛАС: Како сте задовољни понашањем грађана и поштовањем мјера?

ТОДОРОВИЋ: Морам истаћи да се већина становништва, у протеклом периоду, придржавала мјера, а посебно бих похвалила старије генерације.

ГЛАС: У случају другог таласа, да ли би Дом здравља био спреман да одговори на исти начин?

ТОДОРОВИЋ: Свакако да постоји бојазан од другог таласа вируса, али Дом здравља посједује довољно просторних и људских капацитета да се избори и са таквим сценаријем. Мислимо да ћемо уз помоћ свих надлежних институција и здравствених радника из других здравствених установа успјети да одржимо процес рада. Такође, надамо се да до тога неће доћи и да ће вирус ослабити, те да ће се временом, у популацији, изградити колективни имунитет.

 Заштитна опрема

ГЛАС: Да ли је било довољно заштитне опреме и медицинских средстава и каква је тренутна ситуација у вези с тим?

ТОДОРОВИЋ: Од појаве пандемије трудили смо се да обезбиједимо довољне количине заштитне опреме за наше медицинско особље, као и дезинфекционих средстава, што смо до данас и успјели, а уз помоћ Владе, града, Института, те личних средстава и донација обезбиједили смо довољне количине и за наредни период.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана