Несвакидашња хуманитарна акција “Трка кандидата”: Политичари трче за божићне трпезе сиромашних

Невена Рељић
Несвакидашња хуманитарна акција “Трка кандидата”: Политичари трче за божићне трпезе сиромашних

БАЊАЛУКА - “Трка кандидата”, чији је циљ да божићња радост стигне и до социјално угрожених, јединствена је прилика да се чак и љути политички противници уједине у хуманости ради општег добра, те да покажу како сви могу бити побједници.

Замишљено је да учесници у овој “постизборној” трци буду политичари који су били кандидати на локалним изборима у Бањалуци. Они могу дати свој допринос овом несвакидашњем хуманитарном догађају тако што ће уплатити котизацију од 10 КМ или колико од срца желе желе да дарују, и на тај начин усмјерити новац за божићне трпезе сиромашне суграђане.

Осим тога, организатори су планирали да учесници до 30. децембра, ако желе, истрче један километар, те да резултат сниме путем било које апликације за трчање. 

Милош Лолић, један од покретача “Трке кандидата”, рекао је да су се до сад пријавила 32 учесника, а њих 13 је уплатило котизацију.

- Сви су добили допис у којем их позивамо да учествују у хуманитарној акцији. Појединци су казали да су заузети, али циљ је да се учествује било како јер уколико неко не може истрчати један километар, довољно је да уплати котизацију - казао је Лолић.

Нагласио је да су поједини учесници уплатили и до 10 пута већу котизацију.

- Водио сам се рачуницом да ће се одазвати барем 150  политичара. Мислим да је то реална цифра, те да ћемо тако моћи прикупити довољно новца. Остало је још мало времена, па се надам да ће одзив бити много већи него што је у овом тренутку - истакао је Лолић.

Објаснио је да је трка у вези са празновањем Божића, те да овај догађај носи племениту идеју јер ће се сакупљеним новцем обезбиједити трпеза за што више грађана који су социјално угрожени.

Планирано је да сав прикупљени новац буде дониран Удружењу грађана “Мозаик пријатељства” и Рукометном клубу “Калуђер”, за потребе њихових хуманитарних активности.

- “Мозаик пријатељства” даје донације за прославу празника свих вјерских заједница тако да смо одлучили да дио прикупљених средстава иде њима, док бисмо други дио дали РК клубу “Калуђер” чији рукометаши традиционално достављају огромне пакете помоћи социјално угроженим породицама - рекао је Лолић.

Међутим, број оних који су до петка показали добру вољу, не обећава много. Лолић је истакао да, како ствари стоје, прихода ће бити само за “Мозаик пријатељства”.

- Изабрао сам котизацију од 10 КМ јер мислим да је то оптимална цифра. Размишљао сам и о економској ситуацији која нас је задесила пандемијом вируса корона, те о томе да су неким политичарима ово први избори - казао је Лолић.

Нагласио је да је ће све бити транспарентно и објављено, те да би желио да ова трка постане традиционална.

Учествовање

Лолић је нагласио да се уплатом котизације аутоматски добија захвалница.

- Слањем скриншота (слике екрана) било које апликације за трчање, њихов резултат једног претрчаног километра биће рангиран на листи, гдје ће најбржа тројица добити посебне награде - испричао је Лолић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана