Nesvakidašnja humanitarna akcija “Trka kandidata”: Političari trče za božićne trpeze siromašnih

Nevena Reljić
Nesvakidašnja humanitarna akcija “Trka kandidata”: Političari trče za božićne trpeze siromašnih

BANjALUKA - “Trka kandidata”, čiji je cilj da božićnja radost stigne i do socijalno ugroženih, jedinstvena je prilika da se čak i ljuti politički protivnici ujedine u humanosti radi opšteg dobra, te da pokažu kako svi mogu biti pobjednici.

Zamišljeno je da učesnici u ovoj “postizbornoj” trci budu političari koji su bili kandidati na lokalnim izborima u Banjaluci. Oni mogu dati svoj doprinos ovom nesvakidašnjem humanitarnom događaju tako što će uplatiti kotizaciju od 10 KM ili koliko od srca žele žele da daruju, i na taj način usmjeriti novac za božićne trpeze siromašne sugrađane.

Osim toga, organizatori su planirali da učesnici do 30. decembra, ako žele, istrče jedan kilometar, te da rezultat snime putem bilo koje aplikacije za trčanje. 

Miloš Lolić, jedan od pokretača “Trke kandidata”, rekao je da su se do sad prijavila 32 učesnika, a njih 13 je uplatilo kotizaciju.

- Svi su dobili dopis u kojem ih pozivamo da učestvuju u humanitarnoj akciji. Pojedinci su kazali da su zauzeti, ali cilj je da se učestvuje bilo kako jer ukoliko neko ne može istrčati jedan kilometar, dovoljno je da uplati kotizaciju - kazao je Lolić.

Naglasio je da su pojedini učesnici uplatili i do 10 puta veću kotizaciju.

- Vodio sam se računicom da će se odazvati barem 150  političara. Mislim da je to realna cifra, te da ćemo tako moći prikupiti dovoljno novca. Ostalo je još malo vremena, pa se nadam da će odziv biti mnogo veći nego što je u ovom trenutku - istakao je Lolić.

Objasnio je da je trka u vezi sa praznovanjem Božića, te da ovaj događaj nosi plemenitu ideju jer će se sakupljenim novcem obezbijediti trpeza za što više građana koji su socijalno ugroženi.

Planirano je da sav prikupljeni novac bude doniran Udruženju građana “Mozaik prijateljstva” i Rukometnom klubu “Kaluđer”, za potrebe njihovih humanitarnih aktivnosti.

- “Mozaik prijateljstva” daje donacije za proslavu praznika svih vjerskih zajednica tako da smo odlučili da dio prikupljenih sredstava ide njima, dok bismo drugi dio dali RK klubu “Kaluđer” čiji rukometaši tradicionalno dostavljaju ogromne pakete pomoći socijalno ugroženim porodicama - rekao je Lolić.

Međutim, broj onih koji su do petka pokazali dobru volju, ne obećava mnogo. Lolić je istakao da, kako stvari stoje, prihoda će biti samo za “Mozaik prijateljstva”.

- Izabrao sam kotizaciju od 10 KM jer mislim da je to optimalna cifra. Razmišljao sam i o ekonomskoj situaciji koja nas je zadesila pandemijom virusa korona, te o tome da su nekim političarima ovo prvi izbori - kazao je Lolić.

Naglasio je da je će sve biti transparentno i objavljeno, te da bi želio da ova trka postane tradicionalna.

Učestvovanje

Lolić je naglasio da se uplatom kotizacije automatski dobija zahvalnica.

- Slanjem skrinšota (slike ekrana) bilo koje aplikacije za trčanje, njihov rezultat jednog pretrčanog kilometra biće rangiran na listi, gdje će najbrža trojica dobiti posebne nagrade - ispričao je Lolić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana